Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Óriási kereslet a libamájra, norvég szardínia, dán tonhal, exportsör és házilag készített disznótoros vacsorák a Halásztanya étteremben – néhány hír az október végi pécsi sajtóból, amelyből az is kiderül, hogy petróleumos rizs is érkezett a városba és megnyílt a Magyar Írók Könyvesboltja.

 

Megnéztük, hogy mi volt a városban, hogyan éltek a pécsiek, legalábbis ami a helyi újságokból kiderül. A budapesti események miatt bevezetett rendkívüli állapot után egy kicsit megváltozott a pécsiek élete 1956. október 24-től. Tilos lett a csoportosulás és a szórakozás, de élelmiszerből nem volt hiány.

Október 25. – Bőven van élelmiszer

„Tegnap délelőtt 11—12 órától kezdve a pécsi üzletek, különösen a fűszer és élelmiszer- üzletek forgalma szokatlanul megnőtt. Mi az oka? Egyszerűen az, hogy a háziasszonyok a rendkívüli állapotok miatt félnek: üres marad éléskamrájuk.

Szétnéztünk a pécsi üzletekben, megkérdeztük az üzletvezetőket, indokolt-e a félelem?

Papp Antal, a Kossuth utcai Csemege-üzlet vezetője elmondotta, hogy bár este fél hatig, tehát a szokásos csúcsforgalom kezdetéig 10—15 ezer forinttal emelkedett a forgalom az átlagos napi bevételhez viszonyítva,  mégis elegendő árú áll rendelkezésre.

A háziasszonyok főleg lisztet, kenyeret, cukrot, zsírt vásárolnak. A vásárlás nem pánikszerű, senki nem akarja felhalmozni, ezeket a cikkeket, de sokan olyanok is vesznek — ha kisebb tételben is — akiknek még napokra lenne az említett élelmiszerekből.

— A kenyér estére elfogyott. Ez máskor is előfordult már, de tekintettel a helyzetre, a péküzemek ígéretet tettek a kora esti órákban, hogy újabb tételeket sütnek, — mondta Papp Antal üzletvezető. — Cukorból tonnákra való mennyiség áll raktárunkban. Zsírunk akár két napra elegendő, a szerdai forgalomhoz hasonló roham ellenére is. Lisztből is kielégítő mennyiséggel rendelkezik raktárunk, de ha mindez nem lenne elég. megnyugtatásul elárulom, hogy a FÜSZER-raktár tömve van áruval, s ki tudjuk elégíteni az igényeket” – írta a Dunántúli Napló.

A különböző élelmiszer-szállítmányok mennyiségét rendszerint a vasúti vagonokban „mérték”. Október 19-én 6 vagon rizs érkezett a városba, de hiába reklámozták az újságban, a rizs petróleumszaga miatt nem tudták kiszállítani a boltokba. Egy ideje már nem lehetett rizst kapni, ezért a háziasszonyok egy kicsit csalódottak is voltak – legalábbis az akkori sajtó szerint.

Az éttermek, cukrászdák rövidített nyitvatartással üzemeltek, a kocsmákba viszont senki sem volt a bevezetett alkoholmérési tilalom miatt.

Ezekben a napokban nyílt meg a már 10 éve bezárt Magyar Írók Könyvesboltja a Király utca közepén.

A piac is roskadozott a terményektől, de többször volt probléma a parasztok indokolatlan árdrágításából.