Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az időjárás ugyan lehetett volna picit kegyesebb is a résztvevőkhöz, de így is nagyon színvonalas, remek versenyt hozott az Orfűn, a Pécsi-tavon megrendezett Hungarian IOM Open, amelyen rádió-távirányítású modellvitorlások küzdöttek egymással.

A novemberi, horvátországi világbajnokság már itt van a küszöbön, ennek megfelelően nagyon erős mezőny indult az orfűi nemzetközi versenyen. Az Orfűi Vitorlás Egyesület ismét kiváló házigazdának bizonyult, a résztvevők nagyon jól érezték magukat, csak az időjárással akadt némi gubanc.

– Az első nap, szombaton kicsi volt a szél, forgolódott is, úgyhogy mindössze három futamot lehetett megrendezni. Csak viszonyításképpen: egy jó napon akár tizenöt is lemegy – mondta a Pécs Aktuálnak dr. Csóka László, aki 2017-ben két világbajnoki ezüstérmet is szerzett modellvitorlázásban. – Ma délelőtt aztán semmi szél nem volt, úgyhogy délig kellett arra várnunk, hogy vízre tehessük a hajókat. A versenybíró aztán alaposan felpörgette az eseményeket, végül hét futamunk is volt. Az eredményt illetően nincs okom panaszra, mert az összértékelésben harmadik helyen végeztem két kiváló horvát versenyző mögött, ami azt jelentette, hogy megnyertem a magyar bajnokságot az egyméteres hajóosztályban.

De nem csak Csóka László vette sikerrel az akadályokat a helyi versenyzők közül, nagyon odatette magát Székely Antal is. Az 1988-as szöuli olimpián finn dingivel 17. helyezett „Tonó” összesítésben a hatodik, egyben a második legjobb magyar lett a hétvégi orfűi viadalon, ami értelemszerűen magyar bajnoki ezüstérmet eredményezett számára.

– Sajnos az időjárás lehetett volna egy icipicit kegyesebb is hozzánk, bár, a mai záró napon kellemeset vitorláztunk. Elégedett vagyok a helyezésemmel, mert nagyon erős volt a mezőny, ugyanakkor azért egy-két futam miatt haragszom magamra! – nyilatkozta lapunknak Székely Antal.

A Hungarian IOM Open végeredménye: 1. Ante Kovacevic (horvát), 2. Robert Matulja (horvát), 3. ifj. Csóka László (Orfűi Vitorlás Egyesület), …6. Székely Antal (OVE), 7. Illés Zoltán (OVE), …10. Forrai Csaba (OVE).

Fotók: Wéber Viktor