Címlap Baranya Beindult a sz...

Beindult a szezon Orfűn: csobbanással kezdték az újévet a Pécsi-tóban

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Immár hagyomány, hogy minden évben – így idén január elsején is – jeges csobbanással indítják a strandszezont Orfűn. Igaz, most a levegő hőmérséklete (17 Celsius-fok) miatt nem volt annyira hűvös a hangulat, de azért a tó vize így is megdöbbentette a merülőket. A 10 fokos víz mindenhogyan hideg és képes csontig hatolni. Ennek ellenére több mint 150-en merültek a Pécsi-tóban (ez nem hivatalos adat – a szerk).

Stresszoldó és testünknek is jót tesz a hideg víz

A hideg vízben fürdés rekordját Wim Hof tartja. Ő kidolgozott egy olyan légzéstechnikát, amivel sokkal több ideig képesek vagyunk a jeges vízben maradni. Ezt a módszert az 60 éves Jégember fejlesztette tökéletesre. Az extrém sportoló 26 világrekordot tudhat magáénak, köztük a 112 perces ücsörgést egy kád jégkockában.

A módszerét világszerte oktatja, a lényeg, hogy az elménkkel befolyásolni tudjuk a testükben zajló biokémiai folyamatokat, illetve hogy tűrőképességünk a végletekig kitolható.

A módszere négy részből áll:

  1. légzéstechnika
  2. hidegzuhany-fürdő
  3. jóga
  4. tai chi

speciális légzéstechnika gyakorlata:

Cél a hiperventiláció előidézése, amit erőteljes ki- és belégzéssel tudunk elérni. 30 ismétlés után a lélegzetvisszatartó fázis következik, majd egy mély belégzés következik. Ezt a folyamatot kell ismételnünk. (A művelet közben fellépő végtagi bizsergés és enyhe szédülés kedvező jel!)

Hof tapasztalatai szerint a módszer rendszeres használata segít legyőzni a szorongást, depressziót és a poszttraumás stresszt is.

Természetesen a módszer használata nélkül is biztonságos és egészséges a újévi csobbanás, hiszen a pár perces hideg vízben való megmártózás pozitívan hat a szív- és érrendszerünkre.

A járványhelyzetre való tekintettel a rendezvény nem hivatalos, tehát előzetes nevezésre nincs lehetőség, illetve a hagyománnyá vált sapka és pólóosztás is elmarad idén.

Egy baráti társaság ötletével indult 10 évvel ezelőtt

Az ötlet Kovácsszénája polgármesterétől, Novák Pétertől ered. Ő tíz évvel ezelőtt csobbant először barátaival, de egyre többen csatlakoztak hozzájuk. A hűvös víz és a jó hangulat százakat vonz újév első napján az üdülőtelepülésre. Mi sem hagyjuk ki, évről évre visszatérünk az extrém merülésre.