Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

"Zseniális a környezet, jó itt lenni Pécsett! De ez az egyik olyan térség, ahonnan elmennek a fiatalok és nem visszajönnek. Ez pedig nem maradhat így!" - ez a gondolat indította útjára a Baranyáért Közhasznú Egyesületet (4B). A kezdeményezés mögött nagyon komoly cégvezetők, helyi vállalkozások és gazdasági szereplők állnak, akik heti szinten találkoznak.

„Vért izzadunk, hogy információt kapjunk vállalkozásokról a vármegyében”

– Nemcsak Pécsben gondolkozunk, hanem vármegyei szinten. Ehhez viszont az kell, hogy azok a gazdasági szereplők, akik itt telepedtek tudjanak egymásról és arról, kinek, mire lehet szüksége. Ezen is dolgozunk – mondta Máté Gábor, az egyesület egyik alapító tagja.

– Nem akarunk szembe menni az önkormányzatokkal, sem a kamarával. Egyszerűen azt látjuk, hogy mi a mindennapokban élünk és olyan cégvezetők alapították az egyesületet, akik találkozunk a mindennapi problémákkal is – vázolta fel az egyesület létrejöttének okait Máté Gábor. Hozzátette: már két éve gondolkoznak, hogyan tudnának apránként, de hatásosan segíteni a város és a vármegye gazdasági és közéletének előre mozdításán.

„Legyen a pécsieké a város, de ezt nem lehet közvéleménykutatással megoldani!”

– Nagyon összetett okai vannak, hogy a fiatalok elköltöznek innen. Nekik nemcsak a pénz érdekes, hanem az élhető környezet, az élhető város és élhető cégek. Nekik már fontos, hogy ne álljak egy órát a dugóban, hogy ne legyen büdös a város és szabadidejükben legyen hova menni kirándulni – véleményezte Máté Gábor. Éppen ezért apró lépésekkel szeretnének olyan programokat, találkozókat, ami ezt segíti.

Business Night for Baranya: cégvezetőknek tartanak közös fórumot, találkozót

Két olyan cégek éjszakáját is tartottak már, amire Kecskeméttől Budapesten át kíváncsiak voltak a vállalkozók. Ők itt Pécsett közvetlen találkozhatnak egymással. Sőt, akár az utcáról betérve is meggyőződhettek a pécsiek, milyen cégek, mivel foglalkoznak, milyen munkaerőt keresnek.

– Ennek hatására volt olyan cég, aki este 6-tól reggelig több mint egy tucat munkavállalót csábított magához – részletezte Máté Gábor.

100 siker Baranyában, ez lesz az egyesületi bemutató

– Baranya vármegye az a hely, ahol markánsan elválik Pécs és a körülötte lévő terület. Mi nem azt akarjuk megmondani, hogy mi miért nem történt meg, azt akarjuk, hogy történjen meg. Éppen ezért április 28-án a Zsolnay Negyedben megtartjuk az egyesületünk bemutatkozó estjét, ahová polgármestereket, vállalkozásokat és érdeklődőket várunk.

Az első lépés lehetne: profi térségi marketing kell Baranyában

– Nonszensz, hogy Magyarország legjobb vizével rendelkező fürdőnk van Harkányban és a környező település nem kiegészít, hanem próbál ugyanolyat csinálni. Ez külföldön nem így megy. Ausztriában például a 300 lelkes települések összefogva csinálnak hatalmas síterepet – mondta Máté Gábor, aki egy kollégája szavait idézve zárta gondolatait:

Nem elég jónak lenni, jónak is kell látszani!

Azaz kis lépésekkel meg kell mutatni az országnak, hogy Baranya miért jó hely.

Bővebben az eseményekről és a kezdeményezésről ITT LEHET OLVASNI!