Címlap Hírek Pécs vezetése...

Pécs vezetése állatbarát szilveszterekről beszélt, nem így lett – Az LMP kvázi betiltaná a tűzijátékozást!

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Rengetegen akadtak ki az idei év végi pécsi tűzijátékozáson és durrogtatáson, egyik olvasónk még meg is írta a véleményét emiatt; a “robbantgatók” többsége ugyanis magasról tett a szabályokra.

Pécsett óriási – közel 30 perces – tűzijátékot finanszírozott meg a városvezetés, noha 2019-ben még azt ígérték: “Pécs vezetése át fogja gondolni, hogy az ünneplésnek egy állatbarát formáját választja azokon az alkalmakon, amikor hagyományosan tűzijáték szerepelt a programban“. Ezt akkor annak kapcsán közölték, hogy a 2019-es szilveszteri tűzijátékot még az előző városvezetés tervei – és szerződése – szerint bonyolították le. Úgy tűnik, átgondolták azóta és maradtak a még nagyobb, még látványosabb robbantgatásnál.

Az LMP kvázi betiltaná

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke a lőfegyverekről és lőszerekről szóló törvényt módosítaná, mert nem tartja elégségesnek a tűzijáték használatát szabályozó jelenlegi kormányrendeletet – vette észre a 24.hu. Szerinte a kérdést – társadalmi jelentősége, az ütköző érdekek miatt – törvényben kell szabályozni.

Javaslata nem tiltja ugyan teljesen be, de jelentősen korlátozza a magánszemélyeknek a tűzijáték felhasználását. A közterületi használatra vonatkozó tilalom alól nem lenne kivétel a szilveszter sem, és a pirotechnikus által felügyelt rendezvényi használat kivételével minden település belterületéről kitiltja a tűzijátékot:

aki ilyet szeretne használni, az lakott területen kívül, magáningatlanon teheti meg

– a politikus javaslata szerint.

A tűzijáték nem elhanyagolható lég- és talajszennyezést is okoz. A tűzijátékozás miatt jelentősen megnő a levegő finompor és egyéb vegyi anyag (kén, nitrogén-oxid) szennyezettsége. A szennyezett levegő ingerli a légutakat, ami különösen a kisgyerekeket, az időseket és a krónikus betegségekben, főleg a tüdő és a szív- és érrendszer betegségeiben szenvedőket érinti – írta az LMP társelnöke.

(via 24.hu / Borítókép forrása: Kurdi József)