Címlap Egészség Pécsi virológ...

Pécsi virológus: így fejlesztették ki ilyen gyorsan a vakcinát!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nagyon fontos kérdésekre adott választ Kemenesi Gábor pécsi virológus, akit az oltóanyagok gyors kifejlesztése kapcsán kérdeztek egy videóinterjúban. Mondjuk a részleteket! 

A koronavírus oltóanyagokkal kapcsolatban sokan teszik fel a kérdést: vajon a minőség rovására megy a gyorsaság és kimaradhatnak olyan kísérletek, ami miatt veszélynek vagyunk kitéve? A pécsi virológus egyszerűen és érthetően fogalmazott: minden lépést betartanak, amit eddig is. És hogy hogyan lehetséges ez? Válasz: pénz és közös akarat!

Sok olyan ismerős és kollégától hallottam, hogy gyors a vakcina fejlesztés

„Nem a mostani gyors, az eddigiek voltak lassúak”

– kezdte a beszélgetést Kemenesi Gábor.

Azok a biztonsági lépések, a tesztelések, amik mozgatták a vakcina fejlesztéseket, ezek most is ugyanúgy megvannak, csak a financiális háttér, amit a nagy államok, szervezetek betoltak, az meggyorsította a fejlesztést. Nem kell éveket várni – hangsúlyozta Kemenesi Gábor.

Nem számít a pénz!

Nem számít a pénz, hogy orvosokat toborozzunk, hogy kutatókat toborozzunk? Nem kell pályázni! Nem kell várni, mert minden szépen megy a maga medrében – mondta.

Ugyanannyi emberen teszteltek most is!

– Ugyanúgy tesztelnek, csak időben össze van sűrítve – hangsúlyozta Kemenesi Gábor.

– Más vakcinát 10 évig fejlesztenek és az biztonságosabb! – mondják sokan.

Igen, valóban van olyan vakcina, amit 10 évig fejlesztenek, de ez nem azt jelenti, hogy 10 éven keresztül figyelték azokon az embereken, akiken ezeket tesztelték.

Jöhet a 4-es klinikai fázis, mit is jelent?

A hosszú távú megfigyelés a 4-es klinikai fázis, ami arról szól, hogy engedélyezik a vakcinát és elkezdik a populációban használni. Nem tízezres nagyságrenden, hanem annál jóval nagyobb, milliós nagyságrenden nézik a mellékhatást, ami ilyen fázisnál már extrém ritka.

„Szerencsénk volt a koronavírussal!”

– Az elmúlt tíz évben foglalkoztunk már a koronavírussal, elindultak már kísérletek, vakcinafejlesztések. Elkészültek a kísérleti elrendezések – hangsúlyozta Kemenesi Gábor, aki elmondta, hogy ez az eredménye annak, hogy 10 hónap alatt meglett az első vakcina. És ilyen értelemben „szerencsénk” volt a koronavírussal, mert meggyorsította az egész eljárást.

Összes többi oltóanyagnál is így zajlott, csak lassabban!

A videó itt érhető el: