Címlap Hírek PÉLDAÉRTÉKŰ! ...

PÉLDAÉRTÉKŰ! Két pécsi nyugdíjas a Tettye legkitartóbb futója, minden reggel 6-kor kezdenek!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Bár a pécsi Léderer Zoltán és barátja elmúlt már 70 éves, ez nem akadály, hogy futócipőt húzzon. Reggel 6 órakor indulnak és a Tettyén róják a köröket minden áldott nap, amíg a család többi tagja alszik. Így legalább nem aggódnak értük - mesélték mosolyogva a Pécs Aktuálnak. De hogy miért csinálják?

Azért, hogy jól érezzék magukat!

Futni. Futni lehet valami elől és lehet valamiért. A két pécsi nyugdíjas azért fut, hogy jól induljon a nap. Ilyen egyszerű. Egy ilyen hajnali futás alkalmával találkoztam én is velük reggel 6-kor a Tettyén.

Megállni nem álltak meg, futottam hát velük

és közben beszélgettünk kicsit.

Egyre többször láttam őket hajnalban. Kiderült: ők minden reggel 6 és 7 óra között futnak, csak én olykor átalszom ezt az időt

15 éve futnak együtt a Tettyén

– Nem akarunk mi felhajtást csak azért, mert futunk. Mi csak szeretjük ezzel indítani a napot, feldob minket és jobb kedvünk lesz – szögezték le az elején.

„Sokáig futottam egyedül, aztán társra találtam”

– Pistával 15 éve kocogunk együtt. Bár nem mérjük, de szerintem a 6-7 kilométert megvan egy nap. Van, hogy a Mecsekbe is felmegyünk. Az az igazi – mondja Zoltán, akinek egyáltalán nincs sportmúltja, csak hobbiszinten fut.

Léderer Zoltán (jobbra) és futótársa, István

Közös start: a Pálos templom

Léderer Zoltán az MTA székház mellől indul, majd végigfut a Surányi úton, hogy a Havihegyről érkező Istvánnal a Pálos templomnál találkozzon. Onnan indulnak együtt.

– Megbeszéljük a napunkat, ki mit fog csinálni. Nem úgy van ám, hogy nyugdíjaskorunkra nincs dolgunk – mosolyog Zoltán.

Soha egyetlen versenyen sem indultak, de érmet kaptak egy ismeretlentől

Zoltán és István nem a versenyek, a feltűnés vagy a többiektől való kitűnés miatt fut. Bár egyszer egy ismeretlen megállt mellettük és a nyakukba akasztott egy érmet.

– Nagyon meglepődtünk, nem is ismertük a férfit. Azt mondta, hogy szeretné, ha elfogadnánk tőle ezt a két érmet. Az volt ráírva, hogy a Tettye legkitartóbb futói – mondta Zoltán.

– Nem tudjuk, ki volt és hogyan jutott eszébe, hogy ezt adja nekünk, de azóta is csak ez a két érménk van – tette hozzá István.

1-1,5 óra mozgás reggelente

A felkelő nap fényében Zoltán és István a Magaslati úton

Zoltán alig várta, hogy kinyisson a Pollack

– Szombat reggel az elsők között leszek, akik csobbannak a Pollack medencéjében – árulta el egy másik szenvedélyét Zoltán, aki a víz hőmérsékletétől függően egy, másfél órát tölt úszással nyaranta.

– Gyógyszert, altatót nem szedek. Csak akkor megyek orvoshoz, ha jogosítványt kell intéznem. Egyszerűen jól érzem magam – tette hozzá mosolyogva a pécsi nyugdíjas.

Jó lenne, ha átvennék a pozitív gondolkodást az emberek!

– Számunkra a futás örömforrás. Ha reggel így indulhat a napunk, fittnek érezzük magunkat és másképp állunk neki a teendőink elvégzéséhez. Jó lenne, ha más is kipróbálná – zárta szavait Zoltán, aki végül azt is elárulta, hogy pont ebből a célból ment bele az interjúba.

Reméljük, példájukkal sokan találkoznak és ha szeretnék, követik is a két sportos férfit, akik a Tettye legkitartóbb futói!

Jó egészséget és sok sportos reggelt kívánunk!