Rejtélyes betonteknőt találtunk a Mecsek mélyén, ami egykoron Komlónak segített

/
Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

 Az erdő közepén, Pécstől csupán pár kilométerre, Vágotpuszta közelében található egy rejtélyes betonteknő. A fák között megbújó hatalmas építmény mellett sok kiránduló is elsétál, de aki felfigyel rá, az az elmúlt évtizedek egyik érdekes vízgyűjtő rendszerét fedezheti fel a monstrumban. Hogy mi is ez pontosan? Röviden: ez adta egykoron Komló vízbázisának egy részét.

Több mint 10 méter átmérőjű és nagyon mély

Az ország egyetlen ilyen víznyelője lehet – Forrás: geocaching.hu

A Mecsekben több ezer olyan természetes víznyelő létezik, amelyek a csapadékot a hegységben található barlangok egyikébe vezetik be. Azonban ez az egyetlen, amelyet kibetonoztak. Nem túl szép látvány az erdőben, viszont az ország talán egyetlen ilyen jellegű ipari emléke.

A ’70-es években épült Vízmű-víznyelő nélkül nem lett volna elég ivóvíz Komlón, a szocializmus zászlóshajójának számító bányászvárosban.

A Vízmű-nyelő egy eredetileg természetes víznyelő, amelynek torkát és környezetét kibetonozták. Az Orfű határában található, rendkívüli hozamú Vízfő-forrásnál épült, gomba alakú szivattyúházból csővezetéken keresztül nyomták fel a vizet a Zsidó-hegy gerincére, ahonnan a nyitott vízlépcsőn keresztül egyszerűen beengedték a kibetonozott víznyelőbe, amely kapcsolatban van a másfél kilométerre lévő Kőlyuk-barlanggal. Innen a vizet már csővezetéken keresztül szállították Komlóra. Az orfűi barlang vízére csak a rendszerváltásig volt szükség, ugyanis 1989-re megépült a Duna vizét szállító vezeték. A Vízmű-víznyelő azóta szárazon áll.

Összesen 11 km-nyi barlang van Baranyában

Az Országos Barlangnyilvántartás 250 barlangot tart nyilván a Mecsekben és a Villányi-hegységben. Ezek összhossza 11200 méter, ami 49 méteres átlagos hosszt jelent. Ezek közül 103 darab a 10 méteres hosszúságot sem éri el. A 100 méteres hosszt 15 barlang haladja meg.

A Mecsek leghosszabb barlangja az 1764 méter hosszú Abaligeti-barlang

Az 50 méteres mélységet 7 barlang haladja meg. Legmélyebb a 86,4 méteres Spirál-víznyelő, ami Orfű közelében található.

Forrás: geocaching.hu

Előző sztori

50 óvodás és 4 dolgozó került karanténba Pécsett

Következő sztori

Országszerte szikrázó napsütés, száraz idő várható

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1