Címlap Egészség Rengeteg a be...

Rengeteg a beteg: már a műtőkből is Covid-intenzívet kell csinálni

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egyre több a beteg Baranyában, sorra alakítják ki a koronavírus-részlegeket az egészségügyi intézményekben - tudta meg az ATV. Ehhez egyébként az is hozzátartozik, hogy tavaly tavasz óta folyamatosak az átszervezések a betegek számának függvényében. 

Az ATV Híradó értesülései szerint olyan magas Baranya megyében a megfertőződő betegek száma, hogy folyamatosan kell kialakítani újabb és újabb koronavírus-részlegeket az egészségügyi intézményekben. Úgy tudják, hogy

a Pécsi Tudományegyetem négyszázágyas klinikáján a 4-5. emeleti műtőket is koronavírusos betegek kezelésére alkalmas intenzív osztállyá alakították át.

A sebészek és az érsebészek a szívcentrumba járnak hetente kétszer műteni.

A Pécsi Koronavírus Központ infektológiai részlegének vezetője egy hete még azt mondta, egyre több, más betegséggel nem rendelkező fiatal kerül be hozzájuk súlyos szövődményekkel és tünetekkel. Elmondása szerint a betegek 58 százaléka 60 év alatti, és ugyanez az arány vonatkozik az intenzíven ellátottakra is. „Ez az arány korábban 25 százalék volt” – idézte fel.

A legnagyobb gondot a helyhiány mellett a dolgozók leterheltsége okozza, ezért egyre több olyan munkatársat hívnak be az úgynevezett sárga és vörös vonal mögötti betegek ellátására, akik korábban ezeken a részlegeken nem dolgoztak.

A pécsi 400 ágyas egyébként regionális ellátó szerepet is betölt, így nincs kizárva, hogy a dél-dunántúli régióból érkező betegek jelentős részét is itt kell gyógyítani.

Az ATV kereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát is (mivel a PTE nem nyilatkozhat az engedélyük nélkül), de a cikk megjelenéséig nem érkezett válasz a kérdésekre.

A Magyar Orvosi Kamara hétfőn adott ki egy közleményt arról, amiben drasztikusan szigorú lépéseket javasoltak:

Egyebek mellett azt javasolják, hogy

  • azonnal korlátozzák az üzletekben egyidejűleg tartózkodó vásárlók számát,
  • tiltsák meg közterületen 3 főnél nagyobb beszélgető csoportok kialakulását,
  • rendeljék el a plázák, bevásárlóközpontok bezárását, azokban kizárólag élelmiszerbolt és gyógyszertár tarthasson nyitva,
  • és a közösségi tereket kizárólag a boltok megközelítésére lehessen használni;
  • hetente 1 bevásárlás legyen
  • aki teheti, mellőzze a tömegközlekedési eszközöket,
  • ne látogassuk szeretteinket, ne találkozzunk barátainkkal,
  • ne menjen senki sehova,
  • idén maradjon el a húsvéti rokonlátogatás, locsolkodás, hogy jövőre is meglocsolhassuk szeretteinket.