Címlap Hírek RESPEKT! Szab...

RESPEKT! Szabadidejükben 36 ezer baranyai biztonságáért felelnek a palkonyai tűzoltók

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Önkéntesek, mégis úgy segítik az élet- és kármentést, akár a hivatásosok. Mostantól a baranyai Palkonyán állomásozó tűzoltók már a hivatásos tűzoltók jelenléte nélkül is beavatkozhatnak. Ez azt jelenti, hogy évi 3000 órában látnak majd el szolgálatot mintegy 160 négyzetkilométeren. Ezzel garantálva több mint 36 ezer baranyai biztonságát.

Nemcsak élet- és kármentéssel, hanem a fiatalok képzésével is foglalkoznak a palkonyai önkéntes tűzoltók. A Szent Flórián Önkéntes és Ifjúsági Tűzoltó Egyesület öt éve tíz fővel indult, most pedig beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesületté vált. Ez azt jelenti, hogy szabadidejükben kell ellátniuk Pécs vonzáskörzetét, illetve Baranya megye déli részét a hivatásosok nélkül. Ehhez már minden képesítésük és eszközük is adott.

Pécs-kelet, Kozármisleny, Pécsudvard, Nagykozár, Egerág, Kisherend, Szemely a terület, ahová riaszthatják őket

Gratulálunk és köszönjük!

Ők, azáltal hogy beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesületté váltak magasabb képzettségi szintnek kell megfelelniük, mint más önkéntesnek. Valamint mindig biztosítani kell a készenléti időben azt a létszámot, ami elegendő annak a technikai eszköznek és felszerelésnek, ami a vonuláshoz kellmondta Fülep Zoltán tűzoltó ezredes, megbízott országos tűzoltósági főfelügyelő.

hatalmas felelősséggel is jár ez a munka

– hangsúlyozta Őri László. A Baranya Megyei Közgyűlés elnöke hozzátette: az önkéntes civil szervezetek, köztük az önkéntes tűzoltók, jó példát mutatnak a társadalom és közösség számára.

Azáltal, hogy nagyobb feladatot vállalnak és nagyobb felelősséget, felkészültséget, nagyobb biztonságot is nyújtanak Baranya megye lakosai számára, amit ezáltal is köszönünk nekik. Köszönünk, hiszen a szabadidejükben, családjuk rovására teszik mindezt – mondta Őri László.

Ifjúsági tagozata is van az önkéntes tűzoltóknak

A palkonyai önkéntes tűzoltóknak tizenöt percen belül ki kell érniük a közelben található hét településre, ha baj van. A Szent Flórián Önkéntes és Ifjúsági Tűzoltó Egyesület összesen százhatvan négyzetkilométeren több, mint harminchatezer ember biztonságáért felel. Az egyesület mindezek mellett 2017 óta tagja a Mecsek Mentőcsoportnak, amelyben főleg alapvető víz- és viharkár-elhárítási tevékenységet végez.

Le a kalappal!