Címlap Hírek RITKASÁG: Feh...

RITKASÁG: Fehér dámszarvast fotózott a Kelet-Mecsekben József, aki először nejlon zacskónak hitte az állatot

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Fürstenhoffer József évtizedek óta járja a Mecseket, hobbifotósként az erdő élővilágának megszállottja. Hónapokon keresztül képes egy állat miatt csendben ülni és várni, csakhogy megfigyelje és megörökítse. Így történt ez a Mecseki Fehérkénél is - merthogy így nevezte el a ritka dámszarvast, akit legutóbb lencsevégre kapott.

Első találkozásunkkor azt hittem, hogy valaki egy eldobott egy zacskót. Indultam, hogy felveszem. Egyszer csak megmozdult és elfutott – mesélte a mecseknádasdi férfi.

Egy évig várt a tökéletes találkozóra

– Többször láttam és sikerült is lefotóznom külön-külön a fejét, a lábát, a farát. De egyben az egész állatot sosem sikerült, valamiért sosem úgy állt – tette hozzá Fürstenhoffer József.

Egy sűrű erdőben találkoztunk

– Legutóbb viszont a megszokott területétől jóval távolabb találkoztunk. Először el sem hittem, ezért csak néztem őt. Háromnegyed órán keresztül csak néztem. Nem is kattintottam. Majd persze sikerült a kép, de megilletődöttségemben 150 másikat is készítettem – mondta mosolyogva József, aki szerint a szarvastehén „tudja”, hogy a színe miatt jobban kell rejtőzködnie, ezért sokkal sűrűbb területen jár-kel.

Fehér vaddisznót is fotózott már a Mecsekben

Két éve József fehér vaddisznóval is találkozott már a Mecsekben, ami szintén ritkaságnak számít. De emellett fekete szarvast is látott, ami szintén érdekesség a fehér mellett.

Leni, a yorki is segít

Fürstenhoffer József és Leni

Fürstenhoffer József 55 éves, Mecseknádasdon él. Szabadidejében azonban yorkijával a Mecsekben kirándul és fotóz.

– Napi 4-5 órát vagyok kint, sokszor Leni kutyám mellettem ül és csak a fülét mozdítja, ha megérez egy állatot. Ebből már tudom, közeledik valami – magyarázta József a kettejük közötti munkamegosztást.

József fotói: