Címlap Hírek Romantikáznál...

Romantikáznál? Nézz csillaghullást csütörtökön!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Augusztus 12-én este, 21 és 24 óra között érik el a Perseidák a maximumukat, így ekkor tűnhet fel a legtöbb hullócsillag. 

Szánj rá 30 percet, hogy megszokja a szemed!

Minden különleges felszerelés nélkül élvezhetjük a csillaghullást, bár a tökéletes látvány érdekében természetesen érdemes elvonulni a város fényeitől. Fontos az is, hogy türelmesek legyünk, hiszen a szemnek mintegy 30 percre van szüksége a sötéthez való alkalmazkodáshoz.

Percenként akár 100 hullócsillagot is láthatunk

A mikroszkopikus méretű szemcsék mellett mákszem méretű meteorok is érkezhetnek a légkörünkbe. Ezek okozzák a felvillanást.

A nyár leglátványosabb meteorraja, a Perseidák, a Perseus csillagkép irányából száguldózó meteorok.

Földbolygónk meglehetősen gyorsan mozgó égitestnek számít, másodpercenként közel 30 kilométert tesz meg a nap körüli pályán. A meteorrajok pedig lényegében azok az apró porszemcsék, melyek a föld pályáját keresztezik.

A Perseidák meteorrajjal minden évben augusztus 12-én találkozik a Föld

Nemcsak a maximum idején, hanem 1-2 hét múlva is átszelhetik az eget a Perseidák. Az előrejelzések alapján a maximum idején, csütörtökön az időjárás is kedvez a hullócsillag-vadászoknak. A holdsarló mindössze 4 napos lesz, és alacsonyan jár majd az égen, így ez sem akadályozza a megfigyelést.