Címlap Meteor Tele volt az ...

Tele volt az ég kondenzcsíkkal – nem volt ebben semmi mágia

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ha ma felnéztünk az égre Pécsett, olyan érzésünk támadhatott, hogy itt repülőgépek hada repkedett egész nap. Annyi volt a kondenzcsík, mint égen a csillag, de erre is van racionális magyarázat.

Össze-vissza kuszálták ma az eget a kondenzcsíkok Pécs felett. Keresztek rajzolódtak ki, majdhogynem összegubancolódtak – tényleg fura látvány volt, amit egy fotó erejéig meg is örökítettünk Olvasóinknak.

Természetesen sem összeesküvés-elméleteket, sem boszorkányüldözést nem akartunk generálni. Inkább felhívtuk Dragovácz Márkot, a Pécs-Pogány repülőtér vezetőjét, aki érdeklődésünkre elmondta, semmi különös nem történt, mindössze egy természetes légköri jelenségnek lehettünk szemtanúi. Mosolyogva hozzátette, a reptérre sem érkezett a megszokottnál jóval több repülőgép, amelyik kondenzcsíkot húz, az amúgy sem náluk száll le.

A repülőgépek által keltett kondenzcsíkokat egyébként magassági elhelyezkedésük alapján a fátyolfelhők közé lehet sorolni. Az, hogy mennyire és milyen sokáig láthatóak, illetve mennyire terjednek szét, attól függ, hogy az adott légréteg páratartalma, hőmérsékleti- és szélviszonyai mit tesznek lehetővé. Sok esetben egészen rövidke csíkot lehet látni (például egy hidegfront átvonulta utáni száraz levegőben), melegfront előtti nedves légtömegekben azonban nagyon sokáig (hosszú órákig) is fennmaradnak a csíkok, kiszélesednek, a magaslati szelek meg-megcsavarják, feldarabolják őket.