Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kiállítással, vetítésekkel, kiadvánnyal és diafilm-emlékcsomaggal ünnepli egész évben 70. évfordulóját a diafilm, amelyről szinte mindenkinek a mesék jutnak eszükbe, pedig rengeteg ismeretterjesztő film készült az elmúlt 70 évben. Közöttük sok olyan is van, melyekben eddig ritkán látott pécsi fényképek vannak. 

A modern diafilm története 1954-ben indult meg amikor a Népművelési Minisztérium megelapította a Magyar Diafilmgyártó Vállalatot (MDV), amely már saját szerkesztőséggel, nyomdával és laboratóriummal rendelkezett, így a felnőtteknek szóló ismeretterjesztő kiadványok mellett elindult a szalagos mesediafilmek nagyarányú gyártása. Nem volt oylan témakör, amelyhez ne készült volna diafilm. Az MDV-ben készült mintegy 5400 diafilm eredeti változatait az Országos Széchényi Könyvtár Történeti Fénykép- és Interjútára őrzi.

Foto: Fortepan/Korenchy László

Magyarországon diafilmszalagokat először a Székesfővárosi Pedagógiai Filmgyár kezdett gyártani, s 1913 és 1931 között több, színes illusztrációs anyagot tartalmazó oktatófilmet is kiadott ebben a formában. Ezek a gyakran hosszú filmtekercsek általában 80–190 darab 18×24 milliméteres kockát tartalmaztak, amelyhez a szöveges információt inzertkockák biztosították.

A második világháborút követően 1948-ban alakult meg a Magyar Fotó Állami Vállalat Diaosztálya, amely 1953-ig több mint 250, népművelési célú propagandisztikus diafilmszalagot adott ki összesen 50 ezer példányban.

Több olyan diafilm is megjelent, amelyeken ritkán látott pécsi és baranyai fotók láthatók. Több mint száz ilyen fotó látható a Virtuális Diafilm Múzeum oldalán.

Az 1980-as évekre a diafilmek népszerűsége leáldozott a 2000-es évek elejétől ismét reneszánsza van a diafilmvetítésnek, s a magyarok évente százezres nagyságrendben vásárolnak filmtekercseket.

A hatvanas években a pesti mosikben is vetítettek diafilmeket, mégpedig a gyermekmegőrzőkben, amíg a szülők a nagyterremben korhatáros fielmejet néztek.

Ma már a közösségi videomegosztó oldalalkon is nézhetünk diafilmet, a felújított vátozatok egy része feliratos más részét ismert színlszek olvassák fel.