Címlap Hírek Segít a kormá...

Segít a kormány a baranyai viharkárosultaknak!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Augusztus végéig kell felmérnie a belügyminiszternek és a Miniszterelnökséget vezető miniszternek a július elején történt brutális jégverés miatti károkat Baranyában. A legfrissebb Magyar Közlönyben ugyanis arról határozott a miniszterelnök, hogy a kormány beszáll a segítésbe, mert „egyetért az egyházi, valamint a lakhatatlanná vált magántulajdonú lakóingatlanokban bekövetkezett, a biztosításból vagy más forrásból meg nem térülő károk állami forrásból történő enyhítésével” – fogalmaz a Közlöny.

A határozat szerint a Miniszterelnökséget vezető miniszternek és a pénzügyminiszternek kell majd javaslatot tenniük a felmérés alapján „az egyéb forrásból meg nem térülő károk enyhítésének finanszírozására”.

Baranyában a következő – legsúlyosabb károkat elszenvedő – településeken élők részesülnek majd támogatásban a kományhatározat szerint:

  • Drávaiványi
  • Kákics
  • Sellye
  • Okorág

Egyházi és önkormányzati épületek

A Magyar Közlönyben olvasható az is, hogy a miniszterelnök felkérte „általános helyettesét, hogy – amennyiben az egyházi épületekben okozott károk helyreállítása és a védekezési költségek meghaladják a fenntartó egyházak pénzügyi teljesítőképességét – a más forrásból meg nem térülő költségek finanszírozására a pénzügyminiszter bevonásával készítsen javaslatot”. Emellett a belügyminisztert utasította arra Orbán, hogy a kötelező feladatot ellátó, önkormányzati tulajdonban keletkezett károk enyhítésére, illetve a „káresemény kapcsán keletkezett, azbesztet tartalmazó veszélyes építési-bontási hulladék elszállításának és ártalmatlanításának támogatására a vis maior támogatás szabályai szerint kerüljön sor”.

Mindezek határideje szeptember 15-e.

Nagy Csaba is kért segítséget

A Pécs Aktuál megerősített forrásokból úgy tudja, az elmúlt hetekben Nagy Csaba, a térség orszggyűlési képviselője személyesen kérte a kormány segítségét, beavatkozását, hiszen az ország egyik legszegényebb térségéről van szó, önerőből pedig csak nagyon kevesek lennének képesek megoldani az újjáépítést, és a településeknek sincs erre pénzük.