Címlap Sport Bicsák Bence:...

Bicsák Bence: „Lehetetlen küldetésnek tűnt” – Olimpiai hetedik hely lett belőle. Bravó!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A PSN Zrt. triatlonosát, a 25 éves Bicsák Bencét annyi minden hátráltatta az olimpia előtt, hogy már az is nagy dolog volt, hogy ott volt a rajtnál. Ahol aztán mindent elengedett... Bicsák Bencét és edzőjét, Tóth Szilárdot szólaltattuk meg Tokióban!

Hatalmas örömet szerzett a magyar szurkolóknak Bicsák Bence azzal, hogy hetedik helyen végzett – amivel a magyar triatlonsport eddigi legjobb eredményét érte el! Az 1500 méter úszás, 40 kilométer kerékpározás és 10 kilométer futás után (ideje: 1:45:46) a célban egyszerűen csak elterült a hátán, láthatóan mindent kiadott magából.

Lehetetlen küldetésnek tűnt: sikertelenség, önbizalomhiány, sérülés

– Nagyon, nagyon örülök ennek a hetedik helynek! – kezdte a Pécs Aktuálnak Bicsák Bence. – Nem is a helyezés érdekel elsősorban, hanem az, hogy egy olimpián bekerültem a világ legjobb triatlonosai közé.

Teljesen kihajtottam magam és végre egy tökéletes versenyt tudhatok magam mögött!

A mögöttem álló időszak után lehetetlen küldetésnek tűnt itt bejönni a top tízbe, sőt, néha a célba érés is. Nem sikerültek az idei versenyeim, az edzések se mentek túl jól, nem volt önbizalmam, plusz bejött egy sérülés is egy hónappal a verseny előtt. Így nagyon nehéz volt összerakni magam. Szerencsére rengeteg támogatást kaptam mindenhonnan, enélkül nem hiszem, hogy esélyem lett volna jól menni. Az volt a kulcs, hogy a rajtra el tudtam engedni mindent, minden görcsösséget, fájdalmat, terhet, és csak élvezni akartam az olimpiát. Azt hiszem, emiatt tudtam ekkorát küzdeni.

A képességei alapján az olimpiai érem is benne van

A jelenlegi legjobb magyar triatlonossal ott volt az olimpián edzője, a PSN Zrt. szakosztályának vezetője, Tóth Szilárd is.

– Maximálisan elégedett voltam a versenyzésével, ebben most nem volt több! Nagyon okosan nem vállalt a futás elején irreális tempót, beosztotta az erejét, ahogy gyakoroltuk ezt a korábbi években. Ennél jobbra nem számítottam: inkább volt reális most egy tíz–tizenötödik hely, mint ez a hetedik, mert a felkészülése nem sikerült a legjobban egy sérülés miatt – fogalmazott Tóth Szilárd.

És hogy mire lehet még képes Bicsu? Ha minden klappol, összejöhet neki akár egy olimpiai medál is?

– Erre a kérdésre nagyon nehéz válaszolni. A képességei alapján simán benne van, de hogy összejön-e, azt nem tudom megmondani – válaszolta edzője.

Bicsák Bencét háromszor választották az év magyar triatlonosának (2018, 2019, 2020), de nem csak ebben a sportágban alkotott maradandót. A 2017-es U23-as atlétikai Eb-n 10 km-en aranyérmet szerzett, és mezei futásban is országos bajnok.

Köszönjük a felejthetetlen sportélményt és szívből gratulálunk sportolónak és edzőjének egyaránt!

Egy öt évvel ezelőtti felvételen Bicsu elárulta, hogy mivel működik (kakaóval), és beszélt a kezdeti nehézségekről is. Íme a videó: