Címlap Egyetem Modellváltás ...

Modellváltás a PTE-n: senki nem jár rosszul, két béremelés is jön

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

„A felsőoktatási modellváltás érthetően mindenkiből reakciót váltott ki, mivel ez a fajta működési modell korábban nem volt ismert a magyar felsőoktatásban. A fenntartó azonban immár személyessé, beazonosíthatóvá vált" - hangsúlyozta Bódis József.

Milyen előnnyel jár a modellváltás?

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára, egyben az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány Kuratóriumának elnöke felsorolta azt is, hogy milyen előnyökkel jár majd a modellváltás.

Kétszer 15 százalékos béremelés lesz az egyetemi dolgozóknak

A példák közt Bódis József a béremelést is megemlítette, ami legelőször szeptemberben érintheti a dolgozókat.

– Kétszer 15 százalékos béremelés lesz, aminek a mikéntjéről az egyetem dönthet. Az elsőt szeptemberben, míg a másodikat a teljesítmény alapján fogják kiosztani – mondta az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány Kuratóriumának elnöke.

„Már a következő hónaptól más szerkezetben működik az egyetem”

– hangsúlyozta Miseta Attila. A rektor kiemelte, hogy az elmúlt évtizedekben számos változás történt a PTE-n, de az kevésbé volt látványos. A cél mindig az volt, hogy eredményes legyen az egyetem. A PTE kapott már kincstári biztost, kancellárt, most pedig az egyetem működését közvetlenül a kuratórium látja el.

Miseta: a változás mindig nyugtalansággal jár

– Természetes az a félelem, hogy mi lesz a munkahelyekkel. Én úgy gondolom, hogy kellő garanciát kaptunk arra, hogy senki nem jár rosszul – hangsúlyozta Miseta Attila.

Szabadabb körülmények között jutalmazzuk azokat, akik ezt megérdemlik

– tette hozzá Miseta Attila.

Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány

A Pécsi Tudományegyetem vezetése és a fenntartói jogokat 2021. augusztus elsejétől az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány kuratóriuma, felügyelő bizottsága és vagyonellenőre veszi át.