Bővülhet a flotta, nyolc elektromos busz érkezik Pécsre!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Megszületett a döntés a Zöld busz program első, elektromos meghajtású buszok beszerzésére,  így hamarosan az eddigi legnagyobb elektromos autóbusz-beszerzés valósulhat meg Magyarországon – jelentette be Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.

Sikeresen szerepelt Pécs városa is a Zöld Busz Programiroda pályázatán, így várhatóan a jövő év elején újabb 8, tisztán elektromos hajtású busz szállítja a pécsi közösségi közlekedés utasait egy nyertes, csaknem 1,2 milliárd forintos pályázatnak köszönhetően – közölte az önkormányzat.

Egyébként a nagy érdeklődésnek köszönhetően a benyújtott pályázatok igénye jelentősen meghaladta az eredetileg tervezett 4,2 milliárd forintos keretösszeget, így a Zöld Busz Program Projektirányító Bizottság az elérhető támogatás növeléséről döntött. Ez tette lehetővé azt, hogy jóváhagyják az összes beérkezett pályázatot, vagyis a 18,37 milliárd forintnyi igényt.

Steiner Attila szerint ezzel hazánkban új korszak nyílik a zöld közlekedésben, hiszen több nagyváros buszállományának összetétele alakul át.

A Zöld Busz Programiroda által kiírt, „Környezetkímélő, klímasemleges városi, elektromos meghajtású személyszállítási járművek beszerzésére és a kapcsolódó töltőinfrastruktúra kiépítésére” elnevezésű pályázaton az eredetileg megcélzott összegnél is többet,

1,17 milliárd forintot nyert Pécs.

Ennek eredményeként 2022-ben 8 újabb e-busz áll forgalomba Pécsett, ami azt jelenti, hogy akkorra már a pécsi közösségi közlekedésben naponta részt vevő buszok mintegy 20%-a tisztán elektromos meghajtású lesz. Ez jelentősen éreztetni fogja a hatását a pécsi levegő minőségében is, és a tapasztalatok szerint a pécsiek is kedvelik ezeket a tiszta és csendes üzemű buszokat.

Előző sztori

Modellváltás a PTE-n: senki nem jár rosszul, két béremelés is jön

Következő sztori

Nem tágít a kánikula, tovább tart a hőségriadó!

Pécs Aktuál rádió
Best FM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1