Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Krajcsovszki Mónika és Tóth Viktória az Erasmus ifjúsági projekt keretében érkeztek a szigetre, és május 18-án kellett volna hazatérniük, azonban a repülőtér zárva tartása miatt csak május 28-án tudták elhagyni a szigetet egy katonai repülővel. A szigeten a május 13-án kezdődtek zavargások, amit az a francia alkotmánymódosítás váltotta ki, amely szerint a szigeten több mint 10 éve élő francia állampolgárok is szavazati jogot kapnának. Ez ellen az őslakos kanakok tiltakoznak, mert így veszélybe került az sziget Franciaországtól való függetlenné válása.

A pécsi Tóth Viktória május 10-én még így posztolt a szigetől, de hirtelen minden megváltozott.

A pécsi Tóth Viktóriát kedden nem sokkal délután kettő óra előtt sikerült elérnünk, amikor az evakuációs járat éppen az Aral-tó felett repült Európa felé. A két magyar állampolgár május 18-án hagyta volna el a szigetet. A zavargások kezdete óta a repülőteret lezárták, azórta nem repülnek a kerekedelmi repülőjáratok. A kijárási tilalom és zavargások miatt a két nő 10 napra egy hostelben ragadt, de most már biztonságban repülnek hazafelé.