Címlap Hírek Siklós és Hos...
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Miután a Mol bejelentette, hogy jövő héttől nem szállít üzemanyagot a kis benzinkutaknak, Siklóson és Hosszúhetényben azonnal léptek: a hatósági áras üzemanyagból napi egy litert tankolhatnak az autósok. Az is inkább szimbolikus egy liter, ahogy a tulaj fogalmaz: „barokkos túlzás”.

„A Mol Nyrt. kereskedelmi korlátozása miatt a hatósági áras üzemanyagok kiszolgálását kénytelenek vagyunk korlátozni. Hatósági áras 95 benzinből és B7 gázolajból 1 rendszámra 1 napra a kiadható maximum mennyiséget 1 literre korlátozzuk.”

Ez a meglepő felirat várja a tankolni érkező autósokat a siklósi és a hosszúhetényi AVIA töltőállomáson. Mondanunk sem kell, hogy ezért nem érdemes megállni, hiszen legfeljebb a következő sarokig jutunk – tisztában van ezzel a két kutat üzemeltető Sebők Róbert is.

– Egyszerű a dolog: a Mol azt mondta, nem szállít üzemanyagot a kis kutaknak. Nos, ha én nulla liter hatósági áras benzint vagy dízelt kapok, akkor nyilván nulla litert is tudok eladni – magyarázta a helyzetet a Pécs Aktuálnak Sebők Róbert. – Egyébként mindez azt jelenti, hogy ha nem változik a helyzet, napokon belül nem csak hatósági, hanem piaci áron sem tudunk üzemanyagot eladni.

A szimbolikusnak mondható 1 literes maximumot firtató kérdésünkre mosolyogva így fogalmazott: „Ez is inkább csak amolyan barokkos túlzás”. A két kúton meghirdetett korlátozás a piaci áron kínált üzemanyagot nem érinti, a 100-as benzint és Diesel Plus termékeket minden vásárló korlátozás nélkül tankolhatja. Kérdés persze, hogy meddig.

S hogy mi lenne a kiút a kis kutak számára? Kérdésünkre Sebők Róbert rögtön sorolta a „pontjait”:

  • a hatósági ár azonnali eltörlése,
  • a lakossági fogyasztás drasztikus visszavágása,
  • a felszabaduló mennyiség biztosítása az ipar, a közlekedés és a mezőgazdaság számára.

„Véleményem szerint máshogy ez nem megy, különben az ipar is a földbe fog állni! Mi, a kis kutak üzemeltetői egyébként csak azért tudtunk eddig kitartani, mert a második és a harmadik negyedévre adott az állam egyfajta minimális támogatást. Így a vízfelszín felett tudtunk maradni. Az utolsó negyedévre azonban, tudtommal, meg sem lett hirdetve ez a program” – mondta Sebők Róbert, aki 2012 óta viszi családi vállalkozásban a kutakat.

Nem volt más megoldás: a siklósi és a hosszúhetényi kúton gyorsan léptek