Címlap Múltidéző 50 éves a péc...

50 éves a pécsi tv-torony

Elindult a színes adás!Pécs
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

50 éve, 1972 decemberében avatták fel a Misina tetőn a tv-tornyot  és egyben az új televíziós adóállomást, amely már színesben is tudott sugározni. A színes tévé igazi luxus volt, egy készülék ára 30 ezer, az átlagbér 2500 forint volt. Ez olyan, mintha ma 3 millióba kerülne egy tévé.

A televízió már 14 évvel korábban indult, akkor még még tervben sem volt a mai tv-torony. 1958 nyarán szállították Pécsre az 1 kW-os adóberendezést a hozzátartozó antennával és a 70 méteres vastoronnyal együtt. Így tudott elindulni a televíziózás Pécsen és 60 km-es körzetében. 1959. február 7-én sor kerülhetett Pécsett az első vidéki tv-adó-állomás felavatására. A kép minősége azonban nem volt kielégítő, ezért napirendre kellett tűzni az adás minőségének javítását 1960 májusában a Budapest-Kabhegy-Pécs vonalon létrejött az első mikrohullámú lánc, ami a pécsi tv-szolgáltatás minőségét döntően javította.

A torony 5 év alatt készült el, 1967 februárjában álltak neki, amelyről így számolt be a Dunántúli Napló:

„Ötven lyukba körülbelül 15—18 kiló paxit robbanóanyagot helyeztek el. A robbantás megrepesztette a szikla-aljazatot. Mintegy 22 méter átmérőjű és nyolc méter mély alapot kell megtisztítani a sziklától, hogy aztán elkezdhessék a 196 méteres pécsi tv-torony építését.”

A torony tetejére 1972-ben japánból érkezett szakemberek segítségével szerelték fel a 22 méteres vasszerkezetet, amely a színes adás sugárzásához kellett. A berendezéseket a tokiói Nippon Electric Co. gyártotta. 1972. december 19-én indult a második műsor vidéken elsőként Pécsen.

„11 óra 35 perckor adott engedélyt a miniszterhelyettes az adóállomás bekapcsolására, s pár pillanat múlva megjelent
a képernyőn – színesben!Takács Marika, aki a MRT nevében köszöntötte a televízió valamennyi baranyai nézőjét a második műsor sugárzásának megindulása alkalmából.”

Egy színes televízió akkor még igazi luxusterméknek számított, a készülék ára 30 ezer, az átlagbér 2500 forint volt. Ez olyan, mintha ma 3 millióba kerülne egy televízió.

A torony a nagyközönség előtt 1973-ban nyílt meg, „pártunk és kormányunk” éppen április negyedikére, a „felszabadulás” ünnepére időzítette a megnyitót. Elkészült a tv-eszpresszó, megnyílik a kilátó, s Pécs gazdagabb lesz egy idegenforgalmi nevezetességgel.
„Harmincöt vállalat együttműködése hozta létre az elsőosztályú presszó berendezését. Sopronból érkezett a külön e célra gyártott kék és piros bükié szőnyeg, a Pécsi Porcelángyár szállította az egyedi tervezésű étkészletet, A toronypresszó egyszerre 120 ülővendéget fogadhat, akik elé derült időben csodálatos panoráma tárul. Egy emelettel magasabban van a kilátó nyitott erkélye. Az 534 méter magas Misinát 75 méterrel megtoldó kilátóból Baranya nagy része a szemlélődő elé tárul.”

A toronyra és a kilátásra rengetegen voltak kíváncsiak, 9 nap alatt 10 ezren mentek fel, a 100 ezredik látogató 4 hónappal később érkezett.

A torony Vízvárdy István, Söpkéz Gusztáv és Thoma József tervei alapján 18 500 tonna vasbetonból épült. Eredetileg 191 méteres volt, de egy 1995-ös antennacserét követően 6 méterrel magasabb lett, 197 méteres magasságával jelenleg is hazánk legmagasabb építménye. A torony kilengése a csúcsánál akár félméteres is lehet.

Gyorslifttel lehet feljutni a 72 méter magasságban kialakított üvegfalú eszpresszóig. A nyitott kilátóterasz 80 méteres magasságban található. A toronyból 610 méterrel a tengerszint felett nézelődhetünk, ami a város sík területeinek átlagos 120 méteres tengerszint feletti magasságával még mindig közel 500 méteres város feletti magasságot jelent. Körkilátójából szép időben messzire el lehet látni. Déli irányban a város, illetve a Baranyai-dombság, messzebb a Villányi-hegység és a horvát Papuk-hegy látható. Keleti irányban a Zengő, nyugatra a Tubes, északra tiszta időben még a Badacsony is látszik.