Tagad a sikkasztással vádolt bankvezér

/
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nem tartja magát bűnösnek az OTP volt dél-dunántúli régióvezetője, akit az ügyészség 260 millió forintos sikkasztással vádol. A volt bankvezér azt állította a Pécsi Járásbíróságon tett vallomásban, hogy nem bűnös és nem használta fel saját céljaira a bank pénzét.

„Elhatározta, hogy van egy magánjövedelme a bal zsebében, és ezt kiegészíti az OTP-ből származó pénzeszközzel, ami a jobb zsebében van. Ebben

a két zsebben könyékig turkált hét éven keresztül.

Mindennap úgy kelt fel, hogy megteremtette azt a lehetőséget, hogy az OTP pénzeszközeit saját céljai érdekében használja fel” – mondta az ügyész a Pécsi Járási bíróság hétfői előkészítő ülésén, ahol öt év letöltendő börtönbüntetést ajánlott fel a bankárnak, ha beismerő vallomást tesz.

A vádirat szerint a vádlott a régióvezetői pozíciójával visszaélve, a magánéleti szükségleteinek fedezésére fokozatosan olyan munkahelyi légkört és ügyviteli gyakorlatot épített ki, ami jelentős részében a bank pénzeszközeinek és humán erőforrásainak magáncélú felhasználásán alapult. Az elsőrendű vádlott rendszeresen intéztette beosztottjaival a saját és családtagjai magánjellegű bevásárlásait, postai küldeményeinek feladását és átvételét, vagy használta fel a bank titkárságának reprezentációs keretét. Színlelt utazási elszámolásokat készíttetett beosztottjaival, amelyek összegeit az érintett beosztottaktól a pénztári kifizetést követően beszedte és eltulajdonította, három év alatt 76 esetben 938 ezer forint érékben – áll a vádiratban.

A bankár vallomásában cáfolni igyekezett a vádakat, azt állítva, hogy nem ő, hanem a szintén megvádolt beosztottja sikkasztották el a pénzeket tárgyát képező összeg egy részét.

“Nem vagyok bűnös, nem ismerem el az ellenem felhozott vádakat.

A borospincémet saját pénzből vettem, a csillárt a Praktikerben, a kanapét pedig a Kikában. Sosem intéztem a bank pénzéből az otthoni bevásárlást, nem vittem el a bankból a kávékapszulákat, nem számoltam el a magánvakációimat, és nem volt kulcsom a titkárnő fiókjához. Újságok szállítását sem kértem, néha előfordult, hogy magánleveleket hozott utánam a sofőr. A pécsi házamat saját pénzemből vettem, a fonyódi nyaralót pedig szüleim segítségével. A Kistücsökben rendszeresen voltam, de azok tárgyalások voltak, mert nyáron szinte mindenki Balatonon volt. A borászatban céges rendezvény volt, a hosszúhetényi étterembe családommal jártam, amit én fizettem” – sorolta kicsit összefüggéstelenül tőmondatokban a bankár, aki egy kellemetlen bakit is megemlített.

“Az ügyfeleknek karácsonyra ajándékozott Burberry sálakat a harmadrendű vádlott szerezte be, amikor átadtam az ajándékokat, akkor derült ki, hogy csak üres dobozok voltak, a sálak eltűntek.”

A tanúvallomások szerint a bankár két kézzel szórta a bank pénzét, 40. születésnapján 70 fős megabulit tartott az egyik legmenőbb villányi borászatban, sofőrjével vásároltatott be a szupermarketben, és még a helyi újságot is mindennap a sofőrje vitte Pécsről a balatoni nyaralójába – nyilatkozata lapunknak korábban az ügyészség.

Az ügyészség 19 vádlott ellen emelt vádat. Öten a bank volt alkalmazottai, a többi vádlott az érintett gazdasági társaságok képviselői, illetve vállalkozók. Az ügyészség felsorolta az ügyben érintett vállalkozások neveit is, amelyből kiderült, hogy két villányi borászat, egy kastélyszálló, valamint több baranyai egy fonyódi és egy balatonszemesi étterem is érintett az ügyben.

Az ügyészség az elsőrendű vádlottnál beismerés esetén 5 év letöltendő börtönt, valamint 5,4 millió forintos pénzbüntetést javasol úgy, hogy a férfit véglegesen tiltsák el pénzkezeléssel összefüggő foglalkozás és a közügyek gyakorlásától.

A másodrendű vádlott a bank dél-dunántúli üzemviteli irányítója volt, ő felelt az épületek és létesítmények működéséért, a tárgyi eszközök beszerzéséért, valamint a beszállítók kiválasztásáért, és ő intézte a beruházások elszámolásait és az utazási költségek jóváhagyásait.

A harmadrendű vádlott a vállalat értékesítő tanácsadója, marketingszakértő, ő felelt a számlák kifizetéséért. Velük egyezséget kötött az ügyészség: 2 év felfüggesztett börtönbüntetést és másfél millió forint pénzbüntetést kapnak. A negyedrendű vádlott a regionális igazgatóhelyettes volt, vele 2 év felfüggesztett börtönben és 2 millió forint pénzbüntetésben egyezett ki az ügyészség.

Az ötödrendű beruházási szakértőhöz tartozott a fiókfelújítási munkálatok koordinálása, vele 2 év felfüggesztett börtönben és 800 ezer forint pénzbüntetésben egyezett ki az ügyészség.

Az egyezségre rá kell bólintania a bíróságnak is, amely dönthet úgy, hogy ezt nem fogadja el. A tárgyalás a vállalkozók meghallgatásával kedden folytatja a tárgyalást.

Előző sztori

Útzár Pécsett, a Fülemüle utcában

Következő sztori

Elképesztő hőmérsékletet produkált a kínai mesterséges Nap!

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1