Címlap Tudomány Elképesztő hő...

Elképesztő hőmérsékletet produkált a kínai mesterséges Nap!

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Pár napja hajtott végre egy kísérletet Kína az évek óta fejlesztgetett fúziós erőművével, és egy csapásra két rekordot is sikerült felállítani vele – írja a HVG.

150 millió Celsius-fok!

Régóta dolgoznak már a világ tudósai azon, hogy folyamatosan működő fúziós reaktort hozzanak létre. Nincs ez másként Kínában sem, ahol több ilyet is fejlesztenek: az egyik a Tokamak HL-2M, amelynek belsejében már sikerült 150 millió Celsius-fokot létrehozni, a másik pedig az EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak), ami a “mesterséges Nap” benecenevet kapta a szakemberektől.

Új rekord

Futurism a kínai állami Global Times beszámolója alapján azt írja, most ez utóbbival sikerült egy újabb rekordot felállítani. Az EAST pénteken képes volt 101 másodpercen keresztül tartani a 120 millió Celsius-fokos hőmérsékletet, ami rekord hosszúságú időnek számít. A korábbi tesztek alapján ezt csak néhány tíz másodpercen keresztül sikerült tartani.

Tízszer melegebb, mint a Nap maghőmérséklete

Emellett 20 másodpercen át 160 millió Celsius-fokot produkált az EAST. Hogy ez mennyire forró, azt jól mutatja, hogy a Nap magjának hőmérséklete “csak” 15 millió Celsius-fokos, vagyis a mostani eredmény szerint a Nap maghőmérsékletének több mint tízszeresét sikerült elérni.

Li Miao, a sencseni egyetem tudósa szerint a legutóbbi kísérlet egy fontos mérföldkő a fúziós reaktorok fejlesztése terén. A cél az, hogy a hőmérsékletet hosszú távon is képesek legyenek tartani, és ezzel nyerjenek ki tiszta energiát az erőműből.