Címlap Baranya Sosem látott ...

Sosem látott kincsek hullanak ki az egyházmegye könyveiből

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A kötetekből rengeteg szentkép, imalap, képeslap, kéz- és gépiratos feljegyzések, újságcikkek és lepréselt virágok is előkerülnek az elmúlt 150 évből. 40 ezer kötetet vizsgálnak át és rendszereznek, hogy jövőre a kutatók és a nyilvánosság előtt is megnyílhasson a Pécsi Egyházmegyei Könyvtár.

Az elmúlt több száz évből számos érdekes kéziratnyomtatvány került elő a gyűjtemény feldolgozásakor. A könyvjelzőknek is használt papírok egy részének nincs vallási kötődése, legyen az egy 40 éves belépőjegy a székesegyházba, vagy egy behajtási engedély a püspökségre.

– Sok időt vesz igénybe ezeknek a dokumentumoknak a rendszerezése, szerencsére nagyon sok van belőlük, amelyek igazi kincsek a püspökség múltjából. Sok doboznyi vár arra, hogy szétválogassam és rendszerezzem. – mondta a Pécs Aktuálnak Schmelczer-Pohánka Éva könyvtárvezető.

Sok százéves könyvek

A dokumentumok között sok fontos információ lelhető fel az egyházmegye múltjáról. Az egyik ilyen kuriózumszámba menő grafikai dokumentum a baranyai Bakóca kastélyában született gróf Majláth Gusztáv, gyulafehérvári püspök fiatalkori rajzai.

A gyulafehérvári püspök a két világháború között sokat tett a szegények érdekében, különösen nyomorba süllyedő falusi székelyekért. A román hatóságokkal állandó harcban állt az Erdélyi Római Katolikus Státus jogaiért és a magyar iskolákért.

Majláth Gusztáv gyulafehérvári püspök, címzetes érsek

A Pécsi Egyházmegyei Könyvtárat 1968-ban alapította meg Cserháti József megyéspüspök. A bibliotéka alapja a korábbi Pécsi Püspöki Szeminárium könyvtárai, püspöki, kanonoki és papi hagyatékok voltak. 1950 után itt maradtak a feloszlatott pécsi szerzetesrendeknek a válogatás után hátramaradt anyagai is.

– A gyűjtemény 2002-ig látogatható és kutatható volt, a Ferencesek templomának gyóntatófolyosója feletti emeleten voltak elhelyezve. Az egyházmegyei könyvgyűjtemény a korábbi megyéspüspök, Udvardy György pécsi apostoli kormányzókezdeményezésére 2021-re méltó helyre, a Janus Pannonius utca 8-as számú, hajdani kanonoki házba költözik, a Rózsakert mellé. A ritka több száz éves könyvekhez a vallástudomány, az egyházjog és egyháztörténet, valamint Pécs város és a pécsi egyházmegye történetének kutatói és a nagyközönség is hozzáférhet majd – tette hozzá Schmelczer-Pohánka Éva könyvtárvezető.

A Pécsi Egyházmegyei Könyvtár új épülete

Az idei évben a költözés előtt álló Pécsi Egyházmegyei Könyvtár sorozatot indított, hogy az állományvédelmi és rendezési munkák során felbukkanó érdekes dokumentumairól, azok rövid leírásaival felhívja a figyelmet a bibliotéka gazdagságára, állománya rejtett „kincseire”. A beszámolókat a Pécsi Egyházmegye honlapján Itt olvashatók.