Címlap Baleset Súlyos vonatb...

Súlyos vonatbaleset Csehországban: hárman meghaltak, sok a sebesült

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Összeütközött két személyszállító vonat szerda reggel Nyugat-Csehországban, a német határ melletti Domazlice közelében, három ember meghalt, és mintegy negyvenen megsérültek - jelentette a cseh közszolgálati hírtelevízió.

Sky News információi szerint mindkét mozdony vezetője, valamint az egyik vonaton utazó női utas halt meg a balesetben.

Sajtóinformációk szerint a sérültek közül hét ember állapota válságos, több mint harmincan nincsenek életveszélyben. További részletek nem ismertek.

A baleset Milavce település közelében történt reggel nyolc órakor

A szerencsétlenség helyszínére számos mentőkocsi és négy mentőhelikopter is érkezett – közölte a televízióval a tűzoltóság regionális szóvivője. Petr Poncar azt mondta, hogy

egy Münchenből érkező expressz ütközött össze egy helyi járattal.

A súlyos baleset körülményeit vizsgálják.

Karel Havlícek közlekedési és ipari miniszter megszakította munkaprogramját, és a helyszínre utazott. A Twitter közösségi portálon megjelent bejegyzésében a miniszter azt írta:

a baleset oka valószínűleg az, hogy az expressz Domazlicénél nem állt meg a továbbhaladást tiltó piros lámpánál. A vonatközlekedés Domazlicénél egyelőre szünetel.

Csehországban az utóbbi időben több hasonló vonatbaleset is történt, általában egy-két halottal és egy-két tucatnyi sérülttel. A szerencsétlenségek oka minden esetben emberi hiba volt: valamelyik mozdonyvezető figyelmen kívül hagyta a piros lámpát. A prágai sajtó azt írta korábban, hogy Csehországban kevés a mozdonyvezető, ráadásul sokan túlterheltek, mert a nagyobb kereset érdekében túlórákat vállalnak, gyakran szabálytalanul. A Cseh Vasutak vezetősége jelezte: felülvizsgálják a mozdonyvezetők munkáját szabályozó rendszert.