Címlap Balhé Karácsony Péc...

Karácsony Pécsett: Meleg kézfogások – Milyen megegyezés született?

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Alapvetően rúgta fel a pécsi előválasztás eddigi kényelmes erőviszonyait az, hogy Péterffy Attila legmegbízhatóbb embere: Bodnár Imre bejelentette indulását az előválasztáson.

Bár minden eddigi mérés szerint Mellár Tamás esélye és támogatottsága a legnagyobb, hogy győzzön az előválasztáson; Bodnárék – akár a baloldali pártok hathatós közreműködésével, és háttér támogatásával – elhúzhatnak annyi szavazatot tőle, hogy az egyelőre partvonalon mozgó Nemes Balázs (Momentum) szakíthassa át a célvonalat az előválasztás végén, jogot szerezve ezzel a 2022-es indulásra. Hogy miért lehetne ez érdeke a baloldalnak (különösen a megszűnés határára sodródott MSZP-nek), arra ebben a cikkünkben kerestük a választ.

Azt minden érintett szinte kizártnak tartotta, hogy a pécsi ügyvéd – aki relatíve ismeretlen a választók többsége előtt – győztesként futhasson be szeptemberben. Ám a baloldali pártok számára ez a „csoda” sem lenne egy rossz verzió, sőt: Mellárt ugyanis kevésbé kezelhetőnek, és túlságosan önjárónak tartják.

Makacsul tartja magát az a városházi pletyka is, hogy annyira megromlott a Péterffy és Mellár közötti viszony, hogy előbbi „bármi áron” eltávolítaná őt a pécsi politikából – hasonlóan Bognár Szilvia megalázó esetéhez. (Ezt a híresztelést mi azonban nem tudjuk megerősíteni, de igyekeztünk rákérdezni ezekre az információkra Péterffy Attilánál – válaszolt is a lenti videóban.)

Mindenki örül, boldog és mindenki támogat mindenkit

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere ma váratlanul bukkant fel a Városházán. Ott egy órán keresztül tárgyalt Péterffy Attilával, de hogy igazából miről, azt nem tudtuk meg.

Ezt követően a pécsi polgármester kísérte át Karácsonyt Mellár Tamás irodájába, aki azonban már egyedül ment be az országgyűlési képviselőhöz.

A Pécs Aktuál viszont elkapta Karácsony Gergelyt, kifelé jövet. Elsősorban arra voltunk kíváncsiak, hogy továbbra is támogatja-e a Párbeszéd Mellárt, illetve megkérdeztük azt is, mit szól ahhoz, hogy egy eddig viszonylag sima helyzetet borított fel Péterffy Attila elszámoltatója: Bodnár ügyvéd azzal, hogy benevezett az előválasztásba. Ez utóbbit Péterffy Attilától is megkérdeztük.

A válaszok ebben a rövid videóban vannak:

(Spoiler: A Pábreszéd továbbra is Mellár mellett áll. Ám, hogy ezzel együtt támogatják-e például Bodnár indulását is, erre ugyanis van lehetőségük, nem volt módunk megkérdezni.)

Míg Karácsony Gergely Mellár Tamással egyeztetett zárt ajtók mögött, addig Péterffy Attila pár méterrel arrébb Keresztes László Lóránttal (LMP) tette ugyanezt a saját irodájában. Majd közösen sétáltak ki a Dzsámi elé, ahol elölről és hátulról is meleg kézfogások közepette pózoltak a kamerának.

Hogy miért, azt érzésünk szerint nem árulták el, csak általánosságokat mondtak. Helyette azonban

a pécsi polgármester készséggel nyilatkozott arról, hogy kinek drukkol inkább az őszi előválasztáson:

Mellárnak, Nemes Balázsnak, vagy inkább Bodnár Imrének-e. A válaszát a fenti, rövid videó végén meg is lehet nézni.

Elindulhat-e egyáltalán Bodnár?

Azt egyelőre egyik párt sem árulta el a Pécs Aktuálnak, hogy beállnak-e Bodnár Imre mögé. Ő ugyanis csak akkor indulhat az előválasztáson, ha valamelyik párt „befogadja”. Egy párt ugyanis akár több jelöltet is támogathat, nem csak egyet. Igaz, ez példátlan lenne az egész országban.

Mellár aduásza

Mellár Tamásnak van egy aduásza. Ha ugyanis úgy dönt, hogy kiszáll a Párbeszéd parlamenti frakciójából, amely neki köszönhetően alakulhatott meg a 2018-as választások után, azzal durván megboríthatja az erőviszonyokat és a párt finanszírozását is. Ez a 2022-es választások előtt azonban senkinek, különösen nem Karácsony Gergelynek az érdeke.