Címlap Arc „SUTYIM...

„SUTYIMUTYI”: Ezért végezhették ki nyilvánosan a sajátjai Pécs „emberarcú” alpolgármesterét!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ha csak 1 perce van erre a hírre, akkor ezt olvassa el:

  • Nyilvánosan számoltak le a sajátjai Pécs egyik alpolgármesterével.
  • Nem árulják el, titkolják, hogy miért mozdították el a pozíciójából.
  • Hatalmas vita kerekedett az ügyből, és a harmadik MSZP-s alpolgármester hivatalos (újra)kinevezéséből, de a szokásoktól eltérően most nem közvetítették online a közgyűlést, így csak kevesen láthatták azt élőben.
  • Több koalíciós forrásunk tudni véli, miért statuáltak példát Bognár Szilviával úgy, hogy még a férjének is távoznia kell az állásából.
  • Még tovább szélesedik és mélyül a törésvonal a városvezetésen belül.

Nyilvános megalázás

Amint arról kedden beszámoltunk, és tudósítottunk: a polgármester együttműködésével a DK–MSZP–Jobbik–Mindenki Pécsért képviselői nyilvánosan alázták meg saját koalíciós alpolgármesterüket: Bognár Szilviát, és hívták vissza Kunszt Márta javaslatára az alpolgármesteri pozícióból a DK-s politikust. Hivatalosan mindössze annyit voltak hajlandóak elárulni, hogy „bizalomvesztés” történt, de többszöri – koalíciós képviselői – kérdés ellenére sem voltak hajlandóak elárulni ennek pontos okát, vagyis azt, hogy mire alapozzák a „bizalomvesztést”.

Péterffy Attila többször is elmondta az ülésen: nem tartozik a nyilvánosságra, hogy a városvezető frakciók zárt ajtók mögött miről és hogyan egyeztetnek.

Ehhez tartották is magukat a Bognárt leváltó, és Nyőgérit megszavazó képviselők: egy árva szót sem szóltak senkihez, egyetlen kérdésre (még a barátiakra se) válaszoltak!

A keddi első, élő és rendes közgyűlést valamiért a szokásoktól eltérően nem közvetítették online (csak már jóval az ülés vége után került fel a netre az ülésről készült videó), így a pécsiek zöme nem láthatta sem a leszámolást, sem az erről folyó vitát, sem pedig azt, ahogy a sajátos körülmények között tavaly decemberben kinevezett Nyőgéri Lajos lemond, hogy majd megint megszavazzák alpolgármesternek kicsit később, ezúttal viszont már millión felüli fizetéssel.

Gyorstalpaló

A többórás vitából ezért kivágtuk a legdrámaibb pillanatokat, és készítettünk egy alig 20 perces „gyorstalpalót” azoknak, akik kíváncsiak arra, hogy mi és hogyan történt a Városházán kedden. Érdemes rászánni az időt, mert ilyet ritkán látni; vagy talán soha!

Véres példát statuálhattak a szocialisták – Fekete pozíciók és pénzek a háttérben?

Sem Nyőgéri Lajos „rendes” kinevezése, sem Bognár Szilvia leváltása nem sikerülhetett volna önmagában az MSZP–DK-nak, csak a Jobbik és a Mindenki Pécsért képviselőinek együttműködésével. A Momentum ugyanis világossá tette, hogy részletes indoklást várnak, és ők elégedettek az „emberarcú” Bognárral, de hasonló véleményen volt az LMP is.

Bár az MSZP-hez közeli médiumok korábban már próbálták elterjeszteni, hogy Bognár Szilvia „áruló”, „kibeszél” és „szivárogtat”, a Pécs Aktuál ezzel szemben úgy tudja, más okai voltak a „kivégzésének”; annál is inkább, mert a fontos és fajsúlyos ügyekbe – forrásaink szerint – nem látott és nem is láthatott bele hónapok óta, azokat ugyanis teljes kizárásával intézték a városházán és a DK-ban is. Vagyis a háta mögött! A médiától is elzárták: úgy tudni, csak polgármesteri engedéllyel nyilatkozhatott – többnyire írásban, előre küldött kérdések alapján, láttamozott és jóváhagyott válaszokkal.

Több belső informátorunk szerint a polgármesternek, az MSZP potentátjainak és a DK egyes pécsi vezetőinek abból lett elegük, hogy Bognár zárt ajtók mögött gyakran tette szóvá, hogy nem éppen azt és úgy csinálnak, ahogy arról még a választás előtt beszéltek a pécsieknek: szakmai döntések helyett haveroknak osztogatnak pozíciókat magas fizetésekkel; valamint időről időre nemtetszését fejezte ki a „rendszerben keringő fekete megbízások és pénzek” miatt is.

Hogy ez utóbbi mit jelent és miről szól, arról hamarosan önálló cikkben fogunk beszámolni. Addig is annyi még előzetesen elmondható, forrásaink szerint a szocialisták több, nem MSZP-s képviselőt is „behúztak” maguk közé különféle személyes szívességekkel és támogatásokkal. Ez persze a politikában egyáltalán nem szokatlan; árulók ugyanis általában minden pártban akadnak – csak van, ahol több is van belőlük.

Úgy tudjuk, mindezek mellett Bognár is azon képviselők között volt, akik ellenezték annak a nagy, közös frakciónak a létrehozását, amelyben a városvezető koalíció pártjai és politikusai csaknem teljesen „feloldódnának”, és önként állnak be gyakorlatilag az MSZP mögé. Ez a terv még mindig napirenden van információink szerint – bár egyelőre sikeresen blokkolják ezt a Momentum képviselői. Kérdés, hogy meddig tudják ezt megtenni, és mi értelme van, hiszen nélkülük is menni fog – ahogy arról írtunk már ebben a cikkünkben:

Szélesedik és mélyül a törésvonal a városvezetésen belül

Koalíciós forrásaink egybehangzóan állították, hogy bár minden bizonnyal „véres példát” akart statuálni az MSZP Bognár Szilvia megalázó kirúgásával és Nyőgéri Lajos hatalomba emelésével, ám ezzel csak tovább rontották az amúgy sem fényes, kényszeredett együttműködést. Noha nagyon elítélik, de nem tartanak attól, ami Bognár családjával történt a napokban: férjétől ugyanis hosszú évek után megválik a Pannon Filharmonikusok, ahol gazdasági vezető volt. Az 57 éves férfi most majd nézhet munka után; és ugyanez vonatkozik egyébként a többgyermekes Bognár Szilviára is, aki visszahívásával eddigi fizetését is bukta és sima, mezei, alap képviselői díjazásra jogosult.

Ilyen aljas és hazug ármány nem volt a pécsi önkormányzat történetében hosszú évek óta. Felelősen állítom, hogy ez a pécsi önkormányzatiság alja, de bizonyára lesz még lejjebb

– fogalmazott a kedden történtekről az egyik koalíciós forrásunk, aki nincs egyedül felháborodásával.

Bognár Szilvia időt kért

Kerestük Bognár Szilviát, mert szerettük volna bemutatni az ő álláspontját is a történtekről. Egyelőre azonban nem szeretett volna nyilatkozni, néhány nap türelmet kért, mert mint mondta: „szeretné értékelni magában az elmúlt másfél évet és a következő időszakot”. Közölte azonban, „ha eljön az ideje”, szívesen ad majd interjút.