Címlap Közélet HATALMI SZÍNJ...

HATALMI SZÍNJÁTÉK: Lemondott Pécs MSZP-s alpolgármestere, a DK leváltaná Bognár Szilviát!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hosszú idő után ismét ülést tart a pécsi önkormányzat képviselő-testülete, amelyen több harminc napirendi pontot tárgyalnak a képviselők.

Az ülés elején Nyőgéri Lajos alpolgármester bejelentette, hogy lemond alpolgármesteri tisztségéről – ezért nem is lesz titkos szavazás visszahívásáról -, ugyanakkor folytatni szeretné munkáját. Vagyis mégiscsak alpolgármester maradhat – ha a képviselők úgy döntenek. Márpedig úgy fognak dönteni – információink szerint.

Kunszt Márta, a DK képviselője visszahívná pozíciójából Bognár Szilvia alpolgármestert, helyére Zag Gábort javasolja a párt. Erről régóta lehetett hallani, de immár ez tény. Úgy néz ki, Bognár elvesztette a háborút házon belül.

Két új alpolgármestere lesz Pécsnek

Péterffy Attila polgármester ennek megfelelően bejelentette, hogy Nyőgéri lemondása és a DK-javaslat értelmében új napirendi pontot vetet fel az ülésen, amely során két új alpolgármester személyéről szavaznak a képviselők.

A zárt ülés után a képviselők jóváhagyták az idei évi költségvetés módosítását, majd a Nyár utcai egykori állami gyermekmenhely épületének rekonstrukcióját is – a PTE által a területen tervezett fejlesztéseknek megfelelően.

Az önkormányzat átvállalja a díszpolgárok temetési költségeit

Az ülésen kiderült, hogy az önkormányzat átvállalja a díszpolgári címmel rendelkezők temetési költségeit, ez urnás búcsúztatás esetén 450 ezer forint, míg koporsós temetés esetén 1,5 millió forint.

Csörte a harmadik alpolgármester főállású kinevezéséről szóló SZMSZ-módosítás kapcsán

Péterffy Attila polgármester javaslata szerint azért kell módosítani a Szervezeti és Működési Szabályzatot (SZMSZ), mert a szociális és egészségügyi területen a járvány miatt megnövekedett feladatok ellátására főállású alpolgármester szükségeltetik, nem pedig – ahogyan eddig – társadalmi megbízatású. Ez az elképzelés kiverte a biztosítékot ellenzéki oldalon, noha a javaslat mindenesetre sima többséggel átment a szavazáson.

Titkos szavazás Bognár Szilvia visszahívásáról

Elérkezett az idő azon DK-javaslat megvitatására, amely Bognár Szilvia DK-s alpolgármester visszahívását célozza. Indoklásában Péterffy elmondta, hogy megbomlott az összhang a városvezető koalíció soraiban, ezért (is) kell leváltani a politikus asszonyt.

Kővári János (ÖPE) a visszahívás szakmai és morális indokaira volt kíváncsi, szerinte ugyanis Bognár Szilvia munkájával nem volt gond, azt rendesen végezte, minden javaslatát megszavazták, ráadásul semmiféle botrány nem borzolta a kedélyeket a kulturális szférában.

Péterffy bevallotta, hogy valóban nem volt harmonikus a kapcsolata Bognár Szilviával, ugyanakkor a mostani indítványt nem ő kezdeményezte, csak előterjesztette a javaslatot, mert ilyen esetben megkerülhetetlen a személye.

A fideszes Csizmadia Péter úgy vélte, hogy a javaslat nem Bognár Szilviáról szól, hanem a becsületről.

Nem arra kaptak felhatalmazást, hogy az MSZP az önök vállán másszon vissza a hatalomba. Minden ülésen szavazunk egy MSZP-s kötődésű személyről. A DK-t sem demokratikusnak, sem koalíciónak nem tekintem. Ez hű lenyomata annak, hogyan képzelik el a hatalomgyakorlást

– fogalmazott a politikus.

Egyébként a Momentum képviselői is elutasítják az alpolgármester asszony visszahívását, csakúgy, mint az LMP-s Kóbor József.

Megszólalt Bognár Szilvia!

Bár csak a visszahívásáról szóló szavazás után kívánt megszólalni, mégis szót kapott Bognár Szilvia. Megköszönte mindazok munkáját, akikkel együtt dolgozott, s mint fogalmazott

méltósággal viselem az ítéletet, s akármi is lesz az eredmény, nagy vehemenciával vetem bele magam a képviselői munkába, elsősorban női témákkal szeretnék foglalkozni

– mondta.

Megszavazták Bognár visszahívását!

Zag Gábor, a jogi és ügyrendi bizottság elnökének bejelentése szerint a titkos szavazáson 14 igen szavazattal (10 nem ellenében) visszahívták tisztségéből Bognár Szilvia alpolgármestert. A politikus az eredmény hallatán először ismét köszönetet mondott a vele együtt dolgozókkal, majd elmondta, hogy immár képviselőként folytatja munkáját, amit a szakmaiság, a demokratikus döntéshozatal és az átláthatóság fog vezérelni. (A képviselők egy része tapssal köszönt el Bognár Szilviától, aki távozott is a pulpitusról.)

Nyőgéri mint régi-új alpolgármester

A következő szavazás a két új alpolgármester személyéről szólt. Az előterjesztés szerint a DK-s Zag Gábor válthatja Bognár Szilviát a tisztségben, Nyőgéri Lajos (MSZP) viszont immár főállású alpolgármesterként tevékenykedhet.

Nyőgéri Lajos alkalmasságával kapcsolatban ismét előkerült a cégvezetéstől való eltiltásának ügye, az ellenzék szerint ugyanis így sem szakmailag, sem jogilag nem méltó az alpolgármesteri tisztségre. (A NAV nyilvántartása szerint Nyőgéri hónapokon át nem szerepelt a köztartozásmentes adatbázisban – derítette ki Berényi Zoltán ÖPE-s képviselő.)

Több mint egymillió jár havonta

A közgyűlés többségét adó városvezető koalíciót mindez nem zavarta, titkos szavazás keretében megválasztották Nyőgérit és Zagot (előbbit 14 igen és 10 nem, utóbbit 14 igen, 7 nem és 3 tartózkodás mellett), akik azon nyomban le is tették esküjüket.

A két alpolgármester havi illetménye fejenként 897 500 forint, míg költségtérítése 134 625 forint lesz.