Baljós jelekre figyelmeztet a pécsi virológus!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Anglia most Európa járványlaborja – írta Facebook-posztjában Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem virológusa. A szakember szerint Anglia már a járvány korai fázisában kiépítette a világ egyik legnagyobb tesztelési és elemzési rendszerét, így valós időben látni, hogy éppen melyik variáns áll az esetszámok növekedésének hátterében.

Jelenleg az új esetek kilencven százalékát az elsőként Indiában azonosított Delta variáns okozza. Kemenesi Gábor szerint

ezzel együtt születik meg a negyedik járványhullám, amely minden bizonnyal hozzánk is meg fog érkezni.

Azok járnak rosszul, akik nincsenek beoltva

Az új hullámot valószínűleg azok fogják elszenvedni, akik nem rendelkeznek védettséggel. Ez azért van, mert ez a variáns minden eddiginél jobban terjed, és bizonyos fokig a védettséget is képes kikerülni. A problémát az jelenti, hogy oltás hiányában a betegség súlyos formája, a kórházi kezelés szükségessége is fennállhat ezeknél az embereknél.

A vakcinák hatásainak csökkenése miatt oltottaknál is megjelenhetnek tünetek, de a kórháztól és a súlyos megbetegedéstől az oltások nagy arányban megvédenek. A virológus hozzátette:

a helyzet rendkívül összetett, amely lehetetlenné teszi a biztos állításokat. Amiben gondolkodhatunk, azok az eddigi tudományos ismeretek a vírusról, az immunitásról és számos egyéb tényezőről.

Előző sztori

Táncra perdültek a Szívgyógyászati Klinika dolgozói

Következő sztori

HATALMI SZÍNJÁTÉK: Lemondott Pécs MSZP-s alpolgármestere, a DK leváltaná Bognár Szilviát!

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1