Címlap Politika Átcsúszhat: s...

Átcsúszhat: szavazni fognak Nyőgéri Lajos pozíciójáról a Közgyűlésben!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Pécs Aktuál információ szerint pár napon belül szavazni fog immár a rendes Közgyűlés Nyőgéri Lajos pozíciójáról, vagyis arról: legyen-e/maradjon-e alpolgármester.

Bár tavaly decemberben nagy volt a pártok ellenállása, és még a városvezetés koalíciós partnerei is beszóltak Péterffy Attilának, amikor egyedül és hirtelen döntött Nyőgéri kinevezéséről; majd megérkezett az a bizonyos – időközben teljesen elbukott – 12 pontos „követelés” is,

mostanra megváltozott a helyzet, már nem annyira harciasak a koalíciós képviselők

– tudta meg lapunk. Belső informátoraink szerint például a DK egészen biztosan megszavazza majd Nyőgérit, és így tesz az MSZP–Jobbik–Mindenki Pécsért-frakció is. Ennyi szavazat pedig elég lesz, még ha nem is beszélhetünk elsöprő többségről.

Úgy tudjuk, a pécsi Momentumban még megy a gondolkodás, de azt már felmérték, hogy szavazatuk „nem oszt és nem szoroz”; ezért inkább az egység, vagyis annak látszata miatt aggódnak. Győzködik őket, hogy a 2022-es választások miatt fontos, hogy egységet és összefogást sugározzanak; ugyanakkor vannak olyan hangok is párton belül, hogy végre meg kellene mutatni a saját arcukat is, mert nem sokat tettek le eddig az asztalra Pécsett – a Momentum képviselői szinte láthatatlanok.

Az LMP-ről egyelőre nincs információnk, de ott legutóbb az volt az álláspont, hogy nem támogatják Nyőgérit. A helyzet viszont ugyanaz, mint a Momentumnál, nem számít a szavazatuk, az csak szimbolikus.

Az ellenzéki frakciók tudomásunk szerint nem támogatják egy újabb alpolgármester kinevezését, főleg nem Nyőgéri Lajost, akit egy bukott korszak szereplőjének tartanak. Viszont az ellenzék önmaga érdemben nem tudja befolyásolni a városházi döntéseket, ugyanis kevesen vannak.

Új seprű jól seper?

Akikkel mi beszéltünk – civilektől politikusokig – egyébként azt mondták: Nyőgéri jól dolgozik, lelkes és nyitott: szinte bármikor tudtak vele egyeztetni amikor keresték. Képes felismerni a belső gyengeségeket és problémákat is – a városi cégeknél is, és azokat nem feltétlen akarja a szőnyeg alá söpörni, igaz: kissé nehezebb itt a terep, mivel házon belül is meg kell vívni a meccseket. A Jobbikot teljesen maga alá húzta be, több informátorunk szerint az egyik legkomolyabb szövetsége lett Pécsett az MSZP-nek az egykor szélsőjobboldali párt.

Összességében tehát

fontos városvezetővé válhat idővel Nyőgéri Lajos; de lehet, hogy épp ez a gondja a többi koalíciós politikai érdekcsoportnak is,

hiszen aki ma barát, az holnap könnyen lehet ellenség, mert ez így működik.