Címlap Politika Elítélték és ...

Elítélték és eltiltották, most alpolgármestere lesz Pécsnek Nyőgéri Lajos!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Pécs Aktuál értesüléseit megerősítette a városháza. MSZP-s alpolgármesterrel gyarapodik a városvezetés.

A Pécs Aktuálhoz eljutott információk szerint Nyőgéri Lajost szeretné maga mellet látni Péterffy Attila.

Azt már régóta tudni lehet városházi forrásokból, hogy az MSZP is betenné a „maga emberét” Péterffy mellé (Ruzsa Csabát is az MSZP-hez sorolják házon belül), és ennek – túl a hatalmi pozíción – , más oka is lehet. Mégpedig az – mondják forrásaink, hogy

felmerült egy olyan forgatókönyv, amely szerint Péterffy Attila megpróbálkozna az országos politizálással is, szerepet kaphatna – 2022 után.

Akkor persze, ha győzni tud az ellenzék a Fidesz felett. Hogy ez így lesz-e, vagy ez csak egy kósza gondolat volt, az idővel úgy is kiderül.

Elítélték, eltiltották

Érdekes választás egyébként Nyőgéri Lajos. Bár a párthoz fűződő lojalitása nem kétséges, személye körül voltak botrányok. 2013-ban egy év próbára bocsátást kapott nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazásért, és a választások után lemondott a gazdasági bizottság elnöki posztjáról is, mivel a NAV eltiltotta a cégvezetéstől, és nem lehet(ett) vezető tisztségviselő sem. Igaz, ez a tiltás mára letelhetett. (A rágalmazási ügye összefüggésben volt a politikai feladataival – ezt fontos tudni. Mert más ez, mint egy „sima” rágalmazás és nagyon kibújni sem tudott volna a politikai feladat alól.)

Nyőgérit Péterffy kampányfőnökeként emlegették, és tény, hogy szinte állandóan ott volt Péterffy mellett a nyilvános szereplésein is.

Cikkünk írásának pillanatában érkezett a megerősítés az önkormányzattól:

„A mai naptól Bognár Szilvia és Ruzsa Csaba mellett újabb alpolgármester kezdi meg a munkát a város élén. Nyőgéri Lajos a szociális, népjóléti és lakásgazdálkodás területéért fog felelni,

személyét több körös egyeztetést követően választottam ki”

– írja Péterffy Attila.

„A városvezető koalíció nagy tervekkel és világos koncepcióval indult neki az ötéves ciklusnak a 2019 októberi választások után. A koronavírus két hulláma miatt ebből egy év küzdelmesen, de óhatatlanul úgy telt el, hogy az eredmények, a folyamatok előrehaladása elmaradtak attól, amit elvártam. Annak ellenére, hogy Pécs város vezetése minden tőle telhetőt megtett.

Az előttünk álló 4 év elegendő lehet, hogy befejezzük a programunkat, de ahhoz, hogy a feszített tempót tartani tudjuk, a városvezetési struktúra átalakítására, egy harmadik alpolgármesterre van szükség.

Azért a szociális és népjóléti terület kapott most különös figyelmet, mert ez az a szektor, ahol a járvány okán a sürgető, azonnali feladatok a leginkább elvonták az energiát a munka stratégiai részétől” – magyarázta Péterffy Attila.

A rendkívüli jogrend miatt a döntést jogi értelemben polgármesterként egyedül hoztam meg,

de mint minden más ügyben, ebben is több körben egyeztettem a városvezető frakciókkal – írta Péterffy és búcsúzott a „Pécsiség mindenkor” jelszóval.

Ez utóbbi egyeztetés percekkel a bejelentés előtt történt meg – értesüléseink szerint. Tehát nem egyeztetés, sokkal inkább bejelentés volt ez a pártok, frakciók felé, zárt ajtók mögött.

Úgy tudjuk, Bognár Szilvia ezzel a lépéssel szinte teljesen partvonalra került

a városvezetők között, elcsatolták tőle a szociális, egészségügyi, sport és népjóléti (lakásügyi) vonalat.

Elsőként a Pécs Aktuál írt arról korábban, hogy egy újabb alpolgárnester kinevezésében gondolkodik Péterffy Attila. Akkor ezt forrásaink Bognár Szilvia személyével, illetve a polgármesterrel fennálló vitáival, nézeteltéréseikkel is magyarázták.

Középen: Nyőgéri Lajos

Nyőgéri kinevezésével gyakorlatilag kimondató: újra az MSZP dominálja Pécset, a hatalmat is magukhoz tudták húzni különféle pozíciókon keresztül.

UPDATE: Éles hangú közleményben reagált a hírre a pécsi ellenzék