Címlap Kultúra A pályázat le...

A pályázat lezárásának napján tudni lehetett, ki fogja azt megnyerni Pécsen!

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Bejött a papírforma: Bleszity Pétert nevezik ki a pécsi kulturális holding élére. Nem túl nagy meglepetésre, mivel ezt már egy hónapja megírtuk. 

„Nagyszabású forgatókönyv sejlik fel a háttérben, ami, ha megtörténik, akkor a kormány fizeti majd a városvezetők önfényezését. Az ötlet zseniális! Ha nagyon kisarkítjuk, akkor a végén még az is megeshet, hogy Orbán Viktor fizetné a városi propagandát. Az alapötlet és a koncepció egyébként valóban nem rossz – évekkel ezelőtt is felmerült már” – írtuk augusztus végén abban a cikkünkben, amelyben elsőként jeleztük, hogy a Pécs Aktuál információ szerint

a ZsÖK vezetői pályázata sokkal inkább csak látszat, mint valós kiválasztási folyamat, és megírtuk, hogy Bleszity Péter lehet a befutó. Ő lett,

ma ugyanis a Közgyűlés rábólintott, hogy őt nevezzék ki a város kulturális holdingjának élére – noha semmi köze nem volt a kultúrához korábban, ilyen nagyságrendben biztosan nem. Ezzel nem fogadták el azt az ellenzéki álláspontot sem, hogy írjon ki Pécs új pályázatot – akár nemzetközit – a ZsÖK ügyvezetői posztjára, mert a mostani jelöltek nem eléggé felkészültek.

Vicces helyzet jöhet?

Bleszity Péter kinevezése több szempontból is érdekes, sőt igen vicces helyzetet is hozhat, amennyiben korábbi információink beigazolódnak.

Információink szerint ugyan nem eldöntött tény, de elképzelhető olyan forgatókönyv, amely szerint

a Zsolnay Örökségkezelőbe importálnák az önkormányzat kommunikációs cégét: a Pécsi Kommunikációs Központot (PKK).

Ez a cég adja ki a városvezetés hírharsonáját, vagyis az önkormányzat saját lapját, és működtet egy online hírlapot is – mindezt tetemes mennyiségű közpénzből, és ezt a céget vezette eddig Bleszity Péter. Ha életre kelne a terv, és tényleg beolvadna a PKK a ZsÖK-be, akkor az a vicces helyzet állna elő, hogy

tulajdonképpen az állam fizetné a városvezetés önfényezését: a napi híroldal és a hetilap kiadását, működtetését is.

Hónapokon belül kiderül majd, hogy megvalósul-e ez a forgatókönyv.

Nyíltan ment Bleszity ellen a kulturális alpolgármester is

Bleszity kinevezése nem volt konfliktusmentes folyamat, minden jel szerint alaposan egymásnak feszült a DK és az MSZP, végül a Momentum is kihátrált Bleszity mögül a formalitásnak tűnő utolsó szakbizottsági ülésen, hétfőn.

Bognár Szilvia, kultúráért felelős alpolgármester – aki nem támogatta Bleszity Péterék pályázatát – egyenesen úgy fogalmazott a Közgyűlésen, hogy a ZsÖK szerinte definíciós válságban van, „nem igazán tudták még megfogalmazni, hogy mi ez a cég, mi a küldetése és milyen szerepet szántak neki Európa kulturális térképén”. Kiemelte, hogy az ügyvezető kiválasztásának „pályázati szakasza nem volt szenvedélyektől mentes”, az ő szakmai véleménye sem volt titok, és azt továbbra is tartja. Vagyis nem ért egyet Bleszity kinevezésével (nemmel is szavazott a kinevezésére).

Úgy gondolom, hogy a ZsöK ügyvezetői igazgatói pozíciója esetén nem azt a profilt keressük, akiről ma a Közgyűlés dönteni fog

– fogalmazott rejtélyesen, óvatosan, de azért egyértelműen Bognár Szilvia.

Milyen lesz az „új” kulturális holding?

„Monitorozás, realitás, racionalitás” – három kifejezés Bleszity Péter pályázatából. Ebből kiderül az is, hogy ügyvezetőként fontosnak tartja majd “a racionalitást, realitást a víziók felett. Elsődleges feladatának tekintené a divíziók folyamatos monitorozását, mely hibás működés esetén azonnali reakcióra adna lehetőséget”.

Az új vezető terveiről, vagyis arról, hogy mit is akar kezdeni a ZsÖK-el, ebben a cikkben írtunk részletesen:

Művészeti tanács és beletuszakolás

A ZsÖK ügyvezetőjét fogja segíteni egy művészeti tanács is – döntötte el a mai Közgyűlés.

A pécsi kulturális élet évtizedes tragédiája, hogy még a látszatra sem tudunk ügyelni, hogy beletuszakoljuk a politikát a kultúrába

– mondta élesen Bognár Szilva az ülésen, Bleszity Péter kinevezése kapcsán. Ezzel nem értett egyet egyébként Péterffy Attila, aki ennek hangot is adott egy félmondatban.