Címlap Közélet A cél: menő k...

A cél: menő kulturális fellegvár legyen a Zsolnay Negyed Pécsen

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Új vezető kerülhet kedden a Zsolnay Örökségkezelő élére, ha a Közgyűlés megszavazza a vonatkozó előterjesztést. Eszerint Bleszity Péter lehet "a kultúra pécsi ura", legalábbis az illetékesek őt javasolják. Az ő terveiből szemezgettünk!

Többen is pályáztak a Zsolnay Örökségkezelő vezetői posztjára, de a pályázatokat online nem tette elérhetővé az önkormányzat. Csak egy rövid kivonatot közölt két pályázató munkájából. Mi most annak a Bleszity Péternek a vízióit ismertetjük röviden, akiről elsőként írtuk meg, hogy a ZsÖK új ügyvezetője lehet, és minden előzetes jel szerint lesz is.

Monitorozás, realitás, racionalitás

Bleszity Péter a pályázata alapján ügyvezetőként fontosnak tartaná „a racionalitást, realitást a víziók felett. Elsődleges feladatának tekintené a divíziók folyamatos monitorozását, mely hibás működés esetén azonnali reakcióra adna lehetőséget”.

A Zsolnay Kulturális Negyed életébe újabb gazdasági szereplőket vonna be és megerősítené a Pécsi Tudományegyetem szerepét is, illetve szándékában áll a szervezeti felépítés optimalizálása is, de a hogyant nem részletezi az önkormányzat.

Bleszity véleménye szerint „javításra szorul” az értékesítés és a marketing terület, mert

fontosnak tartja a Zsolnay Kulturális Negyed „menő” imázsának felépítését is.

Új platformok, applikációk, on-line tér létrehozását is szorgalmazza mindezek mellett, bármit is jelentsenek ezek.

További tervei közözött szerepelnek:

  • állandó kiállítások,
  • kiemelt programok,
  • család/gyermek centrikus tematikus programok,
  • a turizmus fejlesztését célzó rendezvények, valamint
  • a Város és a Zsolnay Negyed „fizikai értelemben történő összekötése
    elektromos járművekkel”

Hogy ez utóbbi rollereket, e-robogókat vagy csak sima e-buszos menetrendet, esetleg valami egészen mást jelent-e, az sem derült ki az összefoglalóból.

Téli Fényünnep és Liverpool

Új fesztivált is tervez Bleszity Péter, ami nem akkora meglepetés, erről már a városvezetés is beszélt korábban. Ez a „Téli Fényünnep” nevet kapta a pályázatban, és az adventi időszakban rendeznék meg. Hogy pontosan mi lenne ez, az szintén nem derült ki a slágvortos anyagból.

Vizuális Művészeti Centrumot is kialakítana a leendő ügyvezető, ami a kiállító tereket és egyéb külső rendezvényeket fogná össze, de „felöleli a képzőművészet, az iparművészet, a fotóművészet és az intermédia területeit” is.

Bleszity szerint fontos „az ifjúság vizuális nevelése”, és „hangsúlyt fektetne a civil kezdeményezésekre is”. Megerősítnené a Pécs, mint „Magyarország Liverpoolja titulust helyi zenekarok próba lehetőségének biztosításával”. Ez vélhetően azt jelenti majd, hogy próbatermeket alakítanak ki a Zsolnay Negyedben.

Felújítaná a Zsolnay gyárat?

Érdekes elképzelésnek tűnik az is, hogy Bleszity megújítaná a Zsolnay-gyárat is, ami önmagában sem kis feladat. Ellenben ott van többségi magántulajdonos, így felmerül a kérdés, hogy miért nem ő újítja meg a saját gyárát, netán ez a megújítás közös lenne-e, vagy az önkormányzat fizeti majd az egészet?

Ígéretesnek tűnik az is, hogy Bleszity Péter elárulta a bíráló bizottságnak – kérdésre -, hogy „a művészeti témák kapcsán a szakterületet jól ismerő munkatársak bevonását tervezi”. Vélhetően ebben segíteni fogja majd az a Művészeti Tanács is, amelyről a napokban részletesebben is írtunk.