Hoppá: egymásnak feszül az MSZP és a DK Pécsett? Leszavazták a ZsÖK új vezetőjét

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Rendkívüli esemény történt ma a Kulturális Bizottság ülésén. Formalitásnak tűnt a ZsÖK új ügyvezetője körüli pályázat lezárása, de az utolsó pillanatban a DK és a Momentum kifarolt "a városvezetés jelöltje": Bleszity Péter mögül - tudta meg a Pécs Aktuál. 

Délután írtunk arról, hogy új vezető kerülhet kedden a Zsolnay Örökségkezelő élére, ha a Közgyűlés megszavazza a vonatkozó előterjesztést. Eszerint Bleszity Péter lehet “a kultúra pécsi ura”, legalábbis az illetékesek őt javasolják. Bár a jelölése sem volt egyszerű menet, információink szerint belső viták kísérték a személyét, a mai Kulturális Bizottság ülésén rendkívüli dolog történt.

A bizottság fideszes képviselője ugyanis azt javasolta, hogy nyilvánítsák érvénytelennek a ZsÖK új ügyvezetőjére vonatkozó pályázatot, mert Bognár László szerint egyik pályázó sem volt meggyőző. Az ellenzéki képviselő szerint új pályázatot kellene kiírni, ahová erősebb, felkészültebb jelentkezőket várna.

Nagy meglepetésre a DK és a Momentum képviselője támogatta a fideszes javaslatot. Így az a fura helyzet állt elő, hogy a DK és a Momentum kifarolt Bleszity Péter mögül, aki minden korábbi jel szerint a legesélyesebb jelölt volt a pozícióra.

A Pécs Aktuál úgy tudja, ugyanebben a kérdésben a Költségvetési Bizottságban is “zavar keletkezett”, a DK-s képviselő ott sem szavazott együtt a városvezető koalícióval.

Mindez nem jelenti azt, hogy Bleszity ne futhatna be a holnapi Közgyűlésen, ahol dönteni kell róla a testületnek, de jó eséllyel sokkal nagyobb vita övezi majd a személyét, mint azt várni lehetett.

MSZP-DK vita a háttérben?

A Pécs Aktuál úgy értesült, hetek óta érlelődő politikai érdek-vita állhat a háttérben: a DK ugyanis úgy érzi, egyre inkább kiszorítják a városirányításból. A DK nélkül viszont sem a városvezető kolaíció nem létezhetne, se választási győzelem, sőt: többsége se lenne a városirányításban a baloldalnak!

A Demokratikus Koalíció – tényadatok szerint – Pécsett is lényegesen erősebb párt, mint az MSZP, mégis ez utóbbi párthoz köthető figurák ülnek majd minden fontos pozícióban. Csak a holnapi közgyűlésen legalább három olyan vezetőt nevezhetnek ki, aki így vagy úgy, de egyértelműen MSZP-közelinek mondható; mikzöben a DK-át “partvonalra tették”.

A holnapi Közgyűlésig van azonban még idő, addig bármi történhet a színfalak mögött. Az biztos, hogy nem lennénk azonban most P. Horváth Tamás helyében, aki a Kulturális Bizottság elnökeként ma “levezényelte” ezt a szavazást.

UPDATE: Kunszt Márta: új pályázat kellene

Elértük Kunszt Mártát, a DK városi elnökét és egyben a kulturális bizottság egyik tagját is, aki egyetértett azzal a javaslattal, hogy új pályázat kiírására lenne szükség a ZsÖK vezetői posztjára. Azt mondta azonban, hogy nem szeretné bővebben kommentálni a döntést és a szavazatát, mert abban egyeztek meg, hogy nem nyilatkoznak. Azt megerősítette viszont, hogy a holnapi Közgyűlésen az egész ügy téma lesz.

Kapcsolódó hírünk:

Előző sztori

Teljesen „lebombázta” a komlói kézicsapatot a koronavírus-járvány. Lesz-e ebből kiút?

Következő sztori

Mohácson is készülnek az őszi lomtalanításra