Címlap Arc KÉTARC? Így d...

KÉTARC? Így dolgozhat a pécsi Momentum ellen a párt helyi elnöke!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Csaknem másfél éve folyamatos belső feszültség jellemzi a Momentum pécsi szervezetét – értesült megbízható, párthoz közeli forrásból a Pécs Aktuál. A párt városi elnökéről,

Nemes Balázsról ugyanis az a vélekedés a Momentumban, hogy nem a pártját, nem a párt választóit, hanem csak saját magát képviseli.

Ennek érdekében pedig még az egyéniben megválasztott momentumos önkormányzati képviselők “ellen is megy” rendszeresen, úgy, mintha a szocialista városvezetés érdekei fontosabbak lennének számára.

Most röviden igyekszünk bemutatni ennek a belháborúnak a pillanatait és a lehetséges okait is.

Letiltás

A pécsi Momentumban uralkodó belső feszültség az elhíresült 12 pontos követelés idején csúcsosodott ki igazán a párt helyi szervezetében. Amíg ugyanis a Momentum önkormányzati képviselői megpróbáltak fellépni a totális eljelentéktelenedés, és a városvezetés antidemokratikus trükkjei ellen, addig Nemes Balázs vezetésével az elnökség határozatban tiltotta meg a képviselőknek, hogy kommunikáljanak a nyilvánossággal az ügyben. Így hallgatniuk kellett, és tűrniük, hogy hülyét csinálnak belőlük a Városházán – ráadásul sajtónyilvánosan.

Megrendszabályozás és kiszorítás

A több körös, 12 pontos követelés körüli polgármesteri egyezkedések során született meg a döntés, hogy készüljön egy frakciószabályzat a “hatékonyabb együttműködés” érdekében. A házon belüli megrendszabályozás ugyanis a jelek szerint nem volt elég.

Ennek a frakciószabályzatnak az elkészítését, szövegezését Nemes Balázs és Kunszt Márta vállalta el – erősítették meg forrásaink, majd Péterffy Attila kabinetvezetője, Major Zsuzsanna is simítgatott a szövegen.

Ez a szabályzat végül annyira hatékonyra sikerült, hogy a Momentum önkormányzati képviselői mostanra labdába sem rúghatnak, totálisan kihagyhatja őket a döntésekből a városvezetés.

Ez az a szabályzat, amelyet a Mindenki Pécsért Egyesület is antidemokratikusnak tart (mert egy igen szűk kisebbség képes eldönteni mindent a többség helyett), és emiatt kezdeményezték a polgármester kizárását a szervezetből, illetve azoktól a képviselőktől is elvették a Mindenki Pécsért nevet, akiket “árulónak” tartanak, amiért átálltak egy szűk baloldali érdekcsoporthoz.

“Önimádó”, “nárcisztikus”, “igazi pszichopata”

A pécsi Momentumból származó információink szerint ezekkel a fenti jelzőkkel gyakran jellemzik Nemes Balázst egymás között. Többen is bírálják házon belül, több ok miatt is. Ezek egyike, hogy a pécsi Momentum szervezetileg megrekedt, érdemben nem tudott növekedni, tulajdonképpen egy lufi az egész – magyarázták, szerintük ugyanis Nemest csak egy szűk egyetemista fanklub veszi körül. Várospolitikailag is lenullázódott a Momentum, és ezt is Nemes számlájára írják. Mindezek mellett pedig úgy látják, Nemes túlságosan is országos hírnévre vágyik, ezért mindent meg is tesz, szűk neki a helyi politikai tér – többre tartja magát érdemesnek.

Egyik forrásunk szerint a szervezeten belüli országos megítélése is visszás Nemesnek, informátorunk utalt arra, hogy emiatt mozdíthatták el az országos szóvivő pozícióból is, de Nemes “mint igazi pszichopata, erről nem vesz tudomást” – tették hozzá szó szerint.

Miért?

Forrásaink úgy érzik, Nemes Balázs legfőképpen pénzért (havonta több száezer forintos fizetést kap hivatalosan a városházától – a szerk.) dolgozhat saját pártja ellen, illetve azért, mert ahhoz, hogy országos politikai szerephez juthasson, kell neki az MSZP és a DK jóváhagyása is. Ezért pedig szívességeket tesz cserébe.

Nem oldotta fel az ellentmondásokat

Több mint egy hete megkerestük írásban Nemes Balázst, mert szerettük volna megtudni az ő álláspontját is. Ezt írtuk neki, de mindezidáig nem válaszolt kérdéseinkre:

“Szeretnénk kérni az ön reakcióját, álláspontját a napokban történt eseményekkel kapcsolatban: szétesett a többpárti együttműködés Pécsett, az LMP-t, a Momentumot és Bognár Szilviát is kihagyták a baloldali frakciószövetségből, vagyis a városirányításból – immár hivatalosan is!

Mi ezzel kapcsolatban az álláspontja, hogyan kommentálja a történteket?

Szeretnénk kérni, hogy magyarázza meg azt az ellentmondást is, miszerint a Momentumot kiszorították a frakciószövetségből (illetve ahhoz a Momentum képviselői nem akartak csatlakozni elfogadható és jogosnak tűnő érvek alapján), de ön egyike volt azoknak, akik tevékenyen részt vettek a frakciószövetség felállításában – Kunszt Mártával közösen. Ön hogyan vehet részt és segíthet valamit, amit a képviselői és kollégái elleneznek, és alaposnak tűnő érvek szerint rossz is a Momentumnak, hiszen a saját és választóik szempontjait nem tudják érvényesíteni a helyi döntéshozatalban?

Kívülről és a különféle források, dokumentumok alapján úgy tűnik, ön tevékeny részese és pozíciójánál fogva haszonélvezője anyagi szempontból is a mostani szűk városvezetésnek, miközben kollégáit, a momentumos képviselőket teljesen kiszorították a döntéshozatalból. Hogyan tud ezzel elszámolni?

Ha mégis válaszol, akkor álláspontját bemutatjuk.

(Tudni kellNemes Balázs Pécs Megyei Jogú Város innovációért, ifjúságért és testvérvárosi kapcsolataiért felelős biztosaNevéhez egyelőre az IT-HUB kialakítását lehet kapcsolni, ha igazán jóindulatúak vagyunk, maga a projekt ugyanis 5 évnyi előkészület után tudott elstartolni – a szerk.)

Naiv amatőrök vs. újrabetonozás

Azok, akik a védelmükbe vették Nemes Balázst, azt mondták lapunknak, hogy a jelenlegi momentumos képviselők “jóindulatú, de naiv amatőrök”, akiknek halvány fogalmuk sincs arról, mi a politika és miről szól – és őket is, de a pártot is meglepte, amikor bekerültek a testületbe.

Nemes azért küszködhet velük, hogy a túl nagy naivitásuk ne okozzon jelentős károkat a különféle háttéralkukban.

– 2022 tavasza mindennél fontosabb, ez mindent felülír, le kell győzni a Fideszt bármi áron. Ezt képtelenek felfogni egyes képviselők, egyszerűen nem akarják megérteni – magyarázta egy forrásunk, aki szerint a képviselők annyira ragaszkodnak a “naiv ideáikhoz”, és a “demokratikus elveikhez”, hogy erről nem akarnak átmenetileg sem lemondani, vagy legalább hallgatni egy ideig.

Ennek egyébként némileg ellentmond az a tény, hogy amikor a Momentum pécsi elnöksége határozatban tiltotta meg a képviselőknek, hogy kiálljanak a nyilvánosság elé a 12 pontos huzavona miatt, nem szegték meg a döntést, hanem némák maradtak.

A “naivitás” és “amatőrség” vádjáról az a vélekedés a párton belül, hogy sokan úgy látják: a pécsi háttéralkuk és a belső puccs célja nem a Fidesz leverése 2022-ben; hanem a város totális leuralása, és annak megtartása 2024-ben.

Tehát úgy érzik, hogy

miközben 2022-vel takarózva igyekeznek minden kritikus hangot elfojtani házon belül arra hivatkozva, hogy ez árt az összefogásnak, és a Fidesz malmára hajtja a vizet, addig sokaknak éppen az a meggyőződése, hogy a pécsi politikai keveréseknek nem a 2022-es választásokhoz van köze, hanem egy szűk, baloldali, hatalmi elit újrabetonozása folyik.

Így attól tartanak, hogy ezt a választók is egyre inkább felismerik, és éppen ez lesz a gátja Orbán leváltásának. Információink szerint ez a vita és a szembenállás legnagyobb dilemmája.