Címlap Balhé Vagy a pécsi ...

Vagy a pécsi koalíciós képviselők mennek szembe az autópályán, vagy Péterffy Attila – Bár a polgármester szerint ő mindent jól csinál!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Meglepte a 12 pontos képviselői ultimátum a polgármestert, aki zokon vette a nyilvánosságot is – derül ki abból a hosszú levélből, amiben Péterffy Attila részletesen is megmagyarázza, miért nem enged a kéréseknek, vagy csúszik ki azokból egy másik javaslattal.

Egy komolyabb novellának is beillő terjedelmű levelet írt a pécsi polgármester azoknak a koalíciós képviselőknek, akik 12 pontos ultimátumot szabtak a további együttműködés feltételeként még január elején. Ez gyakorlatilag totális bukással végződött a képviselők számára, mint arról korábban már beszámoltunk, de akkor nem ismertettük Péterffy Attila részletes válaszait. Úgy döntöttünk azonban, hogy joguk van tudni a pécsieknek, miért farolt ki az egyes pontok végrehajtása elől Pécs első embere; különösen úgy, hogy csakis a saját ígéreteit kérték rajta számon a képviselők – egyebek mellett.

A 18 oldalas levél elején Péterffy elárulja, hogy meglepte és nem tetszett neki a 12 pontos ultimátum, de az sem, hogy több tárgyalásról, egyeztetésről kiszivárogtak információk a sajtónak (a Pécs Aktuálnak, ugyanis ezekről lapunk írt mindig elsőként), és számon is kéri a képviselőktől, hogy még mindig nem találták meg a szivárogtatókat. Leszögezi azonban, hogy ő továbbra is tejes mértékben elkötelezett a koalíció hatékony munkájában. Sőt, szerinte ugyanazt akarja ő is, mint a nyitottságot és átláthatóságot elváró képviselők, csak másképp.

A levél stílusa is érdekes, nem egységes; olyan érzést kelt, mintha legalább két ember írta volna. Az egyik a levél elejét, a másik pedig az érdemi részét, amely az egyes pontok részletes – sokszor jogi – kifejtését tartalmazza.  

Remek döntés volt Nyőgéri Lajos kinevezése

Rögtön az első problémás pont Nyőgéri Lajos MSZP-s alpolgármester kinevezése. Ezzel kapcsolatban Péterffy megállapítja, hogy jó döntés volt, és ezt az azóta eltelt idő is bizonyította – szerinte. Felajánlja a képviselőknek, hogy az első rendes közgyűlésen viszont dönthetnek Nyőgéri esetleges visszahívásáról. Vagyis már az első pontot is elutasította, hiszen a képviselők azt kérték, hogy haladéktalanul, még a veszélyhelyzet alatt vonja vissza az MSZP-s politikus kinevezését.

Bognár Szilvia jogköreit nem adja vissza, és marad Póré is

Ebben nagyon határozott volt a polgármester. Leszögezte, hogy joga van módosítani alpolgármesterei hatásköreit, megismételte, hogy Nyőgéri Lajos kinevezése jó döntés volt, így nem indokolt Bognár Szilvia jogköreinek visszaállítása.

Az önkormányzat médiacégének vezetőjét sem hívja vissza, és nem tervezi, hogy ebben az ügyben a közgyűlés döntsön. Péterffy szerint Póré László a legalkalmasabb a posztra.

MSZP-s háttérember testvére felügyeli a közbeszerzéseket a Biokomnál

Péterffy szerint nincs itt semmi látnivaló, és nem gondolja, hogy ez morálisan visszás lenne. Bár támogatja a Momentum javaslatát, hogy a cég szüntesse meg a „közbeszerzések és projekt manager” pozíciót és írjanak ki nyílt pályázatot a „beszerzési vezető” pozícióra, az érintett testvért pedig a cég vezetése helyezze más stratégiai pozícióba; ám leszögezi, hogy ebben az ügyben a cég vezetésének kell döntenie, nem neki.

Átvilágítások titkai és a Nagy Trükk

Az egyik legérdekesebb rész az átvilágítások nyilvánossá tételével kapcsolatos kérés, és az arra adott, lényegében elutasító válasz. Ezeket ugyanis eddig nem hozták nyilvánosságra, noha tízmilliós nagyságrendben fizettek egy bizonyos ügyvédi körnek pénzeket a cégvezetők. Itt különösen érzékeny pontra tapintottak rá a képviselők, ez abból is látszik, hogy csak ennek az egy pontnak a magyarázata közel 2,5 oldalas!

A polgármester eleve nem teljesítette az alapkérést sem, miszerint január 31-ig számoljon be nyilvánosan és alaposan az átvilágításokról. Ez egyébként választási ígérete is volt, rögtön a legelső!

A hosszas magyarázkodás számos érdekességet rejt, és elárulja a városvezetés célját, valamint várható mozgásait is.

Mindezekről – és a további kérésekre adott magyarázkodásról – a következő részben számolunk be részletesen!

Folytatjuk.

A második részt itt lehet elolvasni: