Címlap Baranya Százezer fürd...

Százezer fürdővendéggel szúrnak ki – nincs élményfürdő, csak nagy csend

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ülök a kajakosok stégjén, magamba szívom azokat a jellegzetes orfűi szagokat-illatokat, és élvezem a csendet. A meglepően nagy csendet.

Aztán átnézek a túloldalra, és elkap a nosztalgia. Harmincöt évvel ezelőtt még kis tökösként, a szüleimmel jártam a strandra. Más volt minden,

emlékszem a hatalmas medencére, amit csak egy húszcentis betonfal választott el a tótól,

a mély vizes részre, ahová csak idővel merészkedtem be. A meleg nyári napokon csordultig volt emberekkel, jött mindenki Pécsről és a környékről, akinek volt szabadideje.

Aztán átépítették az egészet, lett belőle akvapark – a mai igényekhez igazították a strandot. Lettek csúszdák (a szélső piros a legbátrabbaknak), a gyerekeknek kis medence, napágyak, kibővült a büfészolgáltatás. Mindenki örült neki, egy-egy forró nyári napon a dombtetőn látszott a bent nyüzsgő tömeg, lefelé gurulva pedig azzal szembesültünk, hogy tele a parkoló, az út szélén is állnak az autók.

Volt élet, pezsgés, vidámság.

Most csak a nagy csend van. Átvitt értelemben is: senki sem tudja, mi lesz az akvaparkkal. Lapunk, a Pécs Aktuál többször is foglalkozott a történettel, miszerint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. el szeretné adni, áruba is bocsájtotta, csak éppen senki nem ugrott a lehetőség hallatán. Az első, a második és a harmadik licit során sem. Pedig az ár ment lefelé rendesen, százmilliókkal olcsóbban lehetett volna orfűi akvaparkot venni.

De tényleg nem kell senkinek?!

Csak a pletykákat hallani leendő tulajdonosokról, akik majd esetleg hotelt építenek, fedett spát vagy wellnesst, s ezzel párhuzamosan felújítják az akvaparkot is. Amelynek az állaga az utóbbi bő másfél év során folyamatosan romlott, s itt elsősorban nem a látványos dolgokra, a lepotyogó csempékre gondolunk – ennek helyrehozása filléres költség lesz a gépészetben történt amortizációhoz képest.

A megoldás az lett volna, hogy az eladási szándék mellett ugyanúgy működtethette volna valaki, ahogy azt 2019-ben még megtette. Persze most, egy éves teljes leállás után a beindítás sem lenne olcsó mulatság, úgy hírlik, 50–60 millió kellene az idei nyitáshoz. De minket, fürdőzöket, strandolókat nem ez érdekel, csak azzal szembesülünk, hogy nincs akvapark, nincs semmi – kitoltak százezer emberrel. Illetve szabadstrand van, de azért az nem ugyanaz.

Na meg a nagy csend. Amely mellett nyugodtan lehet összegezni: örülök, hogy épül Pécsett az új vásárcsarnok, azt is üdvözlöm, hogy lesz modern futballstadion – és mindezek mellett elvárom, hogy valami történjen már akvapark ügyben! Legyen új tulaj új tervekkel, vagy valaki üzemeltesse úgy, ahogy van –  csak így ne maradjon, mert ez a legrosszabb!

Nem nosztalgiázni szeretnék, hanem fürdeni!

(Az orfűi akvapark ügye kapcsán megkerestük a helyi önkormányzatot. A polgármester asszony, Füziné Kajdy Zita lapunknak elmondta, levelet írtak a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek, amelyben kérték a strand idei megnyitását, ám elutasító választ kaptak. Az MNV Zrt.-nek levélben mi is feltettünk néhány kérdést, de cikkünk megjelenéséig nem reagáltak megkeresésünkre.)