Címlap Gazdaság Szegedet és P...

Szegedet és Pécset vizsgálták, csúszik lefelé a Mecsekalja!

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szegedet és Pécset vizsgálta, illetve hasonlította össze több szakértő segítségével a Portfolio. Megnézték, hogy mekkora a két település népszerűsége a befektetők és a lakásfejlesztők körében.

A vidéki városok lakáspiacára erős hatást tud gyakorolni egy-egy nagyobb beruházás megjelenése, jelen esetben viszont a működőtőke-beruházási volumen elmarad az átlagtól. Legalábbis, ami az utóbbi 5-6 évet illeti, amikor Szegedre mindössze 40 milliárd forintnyi beruházás érkezett – ez az országos települési rangsor 24. helyére volt elegendő – Pécsre pedig ennél is kevesebb.

A Portfolio megállapította, hogy a két város közül úgy tűnik, sok szempontból Szeged van kedvezőbb helyzetben, amit az elmúlt tíz év demográfiai folyamatai is megerősítenek. Míg

Pécsnek a legutóbbi két népszámlálás között 10,5 százalékkal, 140 ezer alá csökkent a lakosságszáma,

addig Szegedé 6 százalékos csökkenés után még mindig a 160 ezer főt közelíti, pedig az egyetem mindkét városban erős.

„Az idei év legnagyobb pécsi beruházása a Seiren csoport gyártóegységének kialakítása volt, azonban

a várost jellemzően elkerülik az igazán nagy horderejű ipari fejlesztések, amiben szerepet játszhat Pécs elhelyezkedése is. Az alacsony szintű infrastruktúra miatt erősödik az elvándorlás, mely a lakáspiacra is hatással van”

– hangsúlyozta a lapnak Markó Ildikó, az OTP Ingatlanpont Dél-dunántúli Régióvezetője.

Hasonlóan a nagyobb egyetemvárosokhoz, Pécsett is érzékelhető a hallgatók jelenléte a lakáspiacon, leginkább a kiadó lakóingatlanok piacán.

„Tapasztalatunk az, hogy hasonlóan az országos tendenciához, itt is a kisebb értékű lakások iránt magasabb az érdeklődés, különösen július-augusztus hónapokban. Emellett megfigyelhető az is, hogy míg korábban az intézmény közvetlen környezete pezsgett a bérleti szezonban, addig most a hallgatók az alacsonyabb bérleti díj fejében hajlandók távolabbi területen is lakhatási lehetőséget keresni – magyarázza a szakember.

AZ OTP SZAKÉRTŐJE SZERINT VISZONT EGYÉRTELMŰEN AZ OLCSÓ INGATLANOK IRÁNT NÖVEKEDETT MEG A KERESLET PÉCSEN, AMI ELSŐSORBAN PANEL JELLEGŰ LAKÁSOKAT JELENT.

Árat tekintve a körülbelül 20 millió forint alatti értékű lakások a legkapósabbak, de ezen ingatlanokból kevés van a piacon. A befektetési célú vásárlók ugyan jelen vannak a pécsi ingatlanpiacon, de a magas hitelkamatok miatt körükben most nem a vásárlás, hanem elsősorban a lehető legmagasabb áron történő értékesítés a jellemző.

A Duna House szakértője, Benedikt Károly kiemelte, hogy a pécsi ingatlanpiac tekintetében kifejezetten igaz, hogy az egyetemisták képezik a város mozgatórugóját, ami nemcsak az ingatlanpiacon, de a vendéglátóhelyek és szórakozóhelyek vonatkozásában is igaz.

Kiemelkedő a bérelhető lakások iránti kereslet a diákok részéről, azonban a gyermekük számára saját ingatlant vásárlók aktivitása a növekvő négyzetméterárak miatt évről évre csökken.

TÍZÉVES VISZONYLATBAN SOKKAL NAGYOBB VOLT A KERESLET AZ EGYETEM KÖRNYÉKI LAKÁSOKRA, AZ IDEI ÉVBEN AZONBAN INKÁBB CSAK AZ ÚJSZERŰ, VAGY A TELJES FELÚJÍTÁSON ÁTESETT LAKÁSOK ÁLLNAK AZ ÉRDEKLŐDÉS KÖZÉPPONTJÁBAN

– olvasható a Portfolio elemzésében.

A teljes cikk IDE KATTINTVA érhető el.