Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A hétvégi sörfesztivál egyik helyszíne Idrisz Baba türbéje, ahol  a16. századi muszlim veli, azaz szent életű ember, Allah közeli barátja van eltemetve. A muszlim vallásúak szerint ez a szent hely megszentségtelenítése. 

„Sörpiknik Idrisz Baba türbéjében és a Pécsi Sörfőzdében” – így hirdetik szórólapokon azt a szeptember 9-i rendezvényt, ahol a szervezők szerint azt is megtudhatjuk, hogy ittak-e alkoholt az oszmánok, és hogy mi köze ven Idrisz Babának a sörfőzéshez. A helyszín választás azonban elsőre nem tűnik túl szerencsésnek, mivel temetőben nem szokás sörözni, főleg egy muszlim türbében, ráadásul az iszlám vallás tiltja az alkoholfogysztást. A türbe a muszlimok, és azon belül is a törökök zarándokhelye.

„Bármilyen ünneplés egy temetőben tiszteletlen és lázító, nem is beszélve az alkoholos fesztiválokról, és ez szerintem vonatkozik egy keresztény temetőre is. Gondoljuk bele, hogy mit szólnának hozzá, ha a Pécsi Köztemetőben rendeznének sörfesztivált a muszlimok” – mondta a Pécs Aktuálnak egy itt élő afgán férfi. Ugyenezen az állásponton van egy palesztin férfi is, aki 30 éve él a Pécsen.

A türbe a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. kezelésében van. Próbáltunk utánajárni, hogy miért vonták be a türbét a sörfesztiválva. A szervező hivatalosan nem nyilatkozhat, azonban annyit elmondott, hogy nincs miért aggódni.

„Hozzáteszem egyébként, hogy a muszlimoknak ehhez semmi közük, ez egy síta síremlék, nem is szunnita, igazából lesz történelmi háttare e dolognak. Tudom hogy vannak muszlimok, akiknek ez nem tetszik, de a pécsi muszlimok nem is látogatják ezt, nekik ez nem szent hely. A sörgyárban lesz alkohol, nálunk nem lesz alkoholfogyasztás és árusítás” – mondta a szervező.

Idrisz Baba türbéje 1500 körül épülhetett melyet 1912-ban tártak fel, de akkor még csak részleteket rekonstruáltak, a jelenleg látható külsejét 1961-ben nyerte el. Az ezt megelőző ásatások során ráleltek a nyolcszögletes alaprajzú terméskőből épített kupolás kis sírhelyre, ahol sértetlen körülmények között fedezték fel a szentként tisztelt férfi csontvázát. A Török Köztársaság számára igen jelentős Idrisz Baba türbéje, ezért a zarándokhely berendezéséről ők kívántak gondoskodni, így e célból szépen hímzett takarót és imaszőnyeget ajándékoztak.

Izralben hasonló incidens történt 2015-ben amikor a Jeruzsálemben található Mamilla muszlim temetőben sörfesztivált rendeztek. A palesztinok provokációnak tekintették a rendezvént „A fesztivál célja a muszlimok megalázása és kultúrájuk megsértése” – mondta Mazen Abu Qalbain palesztin aktivista a helyi sajtónak. Az Al-Aqsa Association, a muzulmán helyek szentségének védelmével foglalkozó szervezet a lépést „a temető nevezetességeinek elpusztítására irányuló rendszerszintű tervnek” nevezte.

A Mamilla temető a muszlim világ egyik legrégebbi temetője. Története 1400 évvel ezelőttre nyúlik vissza, ahol sok muszlimot temettek el a temetőben, köztük Mohamed próféta társait.