Címlap Sport Tíz éve hunyt...
Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szeptember 7-én lesz napra pontosan tíz éve annak, hogy Kapuvár és Vitnyéd között karambolozott egy személyautó a győri női kosarasokat szállító autóbusszal. A balesetben elhunyt a mindenki által szeretett kiváló pécsi szakember, Fűzy Ákos, a győriek vezetőedzője, valamint a klubigazgató, Tapodi Péter.

Az a szörnyű délután mindenkinek örökre bentragadt a memóriájában, aki ismerte Fűzy Ákost. Illetve, akik ismerték, azoknak csak Ákost. Nála szerethetőbb embert keveset hordott a hátán a föld: közvetlen, humoros, barátságos volt. Jó volt vele egy társaságban, egy légtérben lenni.

Nem mellesleg: piszok jó kosárlabdaedző, szakember volt! A pécsi sportszeretők valahogy úgy emlékeznek, hogy a Rátgéber László és Fűzy Ákos alkotta elválaszthatatlan kettős (Fűzy 13 éven át volt Rátgéber másodedzője) mindenkit megvert a lányokkal, aki az útjukba került. Sorra nyerték a bajnoki címeket és a Magyar Kupákat, nem mellesleg ott voltak Európa krémjében is! Aztán ő vette át a felnőtt csapat irányítását, s ekkor bizonyította, hogy vezetőedzőként is megállja a helyét: a két év alatt bajnoki címet és Magyar Kupát is nyert – előbbit úgy, hogy a döntőben 3-0-ra intézte el a Pécs a Sopront. Felejthetetlen volt!

Ezt követően Győrben folytatta pályafutását. 2013. szeptember 7-én, azon a végzetes napon a győri kosaraslányok Sopronban játszottak volna edzőmérkőzést, ám sosem értek oda: Kapuvár és Vitnyéd között szörnyű balesetet szenvedtek, amely során a csapatot szállító busz az árokba hajtott és az oldalára dőlt. A tragédia két emberéletet követelt, Fűzy Ákos a kórházba szállítást követően belehalt sérüléseibe, és elhunyt Tapodi Péter is.

A kiváló szakembereket természetesen sem Pécsett, sem Győrben nem felejtik. A pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémián szeptember 7-én, csütörtökön Fűzy Ákos Emléknapot tartanak, amelyen Iványi Dalma segítségével, valamint videóvetítéssel elevenítik fel Fűzy Ákos pályafutását, és mutatják be, milyen ember is volt Ákos, lesz emlékmérkőzés, továbbá koszorút helyeznek el a szakember sírjánál a Pécsi Köztemetőben. Eközben Győrben emlékmérkőzést rendeznek szeptember 8-án, amelyen a brit bajnok London Lions lesz a hazaiak ellenfele, egy nappal később pedig az utánpótlás számára szerveznek emléktornát.

A pécsi Fűzy Ákos Emléknap programja
14.45: megemlékezés a Nemzeti Kosárlabda Akadémia előtt lévő kopjafánál
15.00: Fűzy Ákos Centerpálya: Fűzy Ákos pályafutása szavakban és képekben, beszélgetés Iványi Dalmával, videóvetítés
16.00: Fűzy Ákos Centerpálya: Fűzy Ákos emlékmérkőzés, NKA Pécs leány U18–Atomerőmű KSC Szekszárd leány U18
18.15: koszorúzás Fűzy Ákos sírjánál a Pécsi Köztemetőben