Címlap Bulvár Szenzációs! V...

Szenzációs! Vonat helyett zöld Trabant, állomás helyett múzeum dobta fel az életet Palotabozsokon

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Bár 30 éve megszűnt a vasútközlekedés Pécs és Bátaszék között, Palotabozsokon olyan múzeumot nyitottak, ahol a relikviák mellett még egy sín Trabantot is kiállítottak. Sőt, különleges alkalmakkor el is indítják az egyedülálló közlekedési eszközt. 

Jól mutat a vágányon, utast azonban nem szállít a Trabi. Palotabozsokon azonban van más látnivaló is!

A gaz és fű alól mentették meg az első és második vágányt, hogy járhatóak legyenek

Ezen a Pécs-Bátaszék között található állomáson 1997-ig volt nagy élet. Most azonban egy civil kezdeményezés után múzeum, a múzeumban pedig igazi relikviák kaptak helyet. Az ötletgazda Ludvig Károly, aki nem akarta veszni hagyni az állomást.

Palotabozsok csupán 42 km-re van Pécstől

– Gyermekkori szerelem a vasút és amikor láttam, mennyire tönkrement ez az állomás – konkrétan visszavette a természet a síneket – akkor jött az elképzelés, mi lenne, ha helytörténeti-, vasúti múzeumot hoznánk létre, ahol a falu múltját is bemutatnák – mondta Ludvig Károly, a Palotabozsoki Vasúti Múzeum elnöke.

Felpezsdült az élet az állomáson

Ő itt Ludvig Károly, ötletgazda

– Nemcsak a 3 kilométeres sínszakaszt tekinthetik meg az érdeklődők, hanem olyan dolgokba is bepillantást nyerhetnek, amire egyébként nem lenne lehetőségük, ha csak simán utaznának a vonaton. Sorompót lehet tekerni, váltót lehet állítani és ki lehet próbálni, milyen a forgalmista székébe beülni. A bátrabbak pedig kipróbálhatják, milyen hangos bemondóba beszélni – vázolta a 2-3 órás programnak is tökéletes lehetőségeket Károly.

A legnagyobb látványosság a sínen guruló Trabant

Forrás: YouTube Becsky András filmje Palotabozsokról

– A mi Trabantunk úgy működik, mint egy normál Trabant. Ez egy 601-es kombi változat. Ami más benne, hogy a kerekek át lettek alakítva. Illetve, mivel útban volt a kormány, ezért azt kivettük belőle – mondja Ludvig Károly.

Az épületben rengeteg a vasúthoz köthető egyedi tárgyat lehet megnézni

A helyiek azt mondják, ezt a múzeumot soha nem lehet befejezni, mindig van olyan emléktárgy,
amivel bővíteni lehet.

Palotabozsokra június 15-én is érdemes ellátogatni, a vasutasnapon az egyesület meghívására Badár Sándor érkezik, aki forgalmistából lett humorista.

BŐVEBBEN ITT!