Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az egykori Pécsi Minőségi Ruházati Szövetkezet épülete a rendszerváltás óta ilyen állapotban van. A ház homkolzata már jó ideje életesztélyes, időnként üvegtáblák, téglák és cserepek esnek le róla. Most két négyzetmétres vakolat vált le, és csapódott egy autó elé.  

Az ingatlan az Ágoston tér északi térfalának meghatározó épülete, műemléki védelem alatt áll. 2011. augusztus 25-én miniszteri rendelettel nyilvánították műemlékké a Pécs, Ágota u. 1-3. sz. alatti egykori Krautszak-malom épületegyüttesét.

A majdnem három éven át húzódó műemlékké nyilvánítás célja a védési rendelet szerint „a 18. század végén épített, barokk eredetű, majd a 19. század második felében hisorizáló stílusban átalakított főépület és a hozzá csatlakozó, 19. századi tímárműhely együttesének építészeti, képző- és iparművészeti értékeinek megőrzése”.

A korábbi malomépületet 1895-ben a város vette meg és 1899-ben már vincellériskolát üzemeltetett itt. Az 1970-es években a Pécsi Kesztyű és Bőrdíszműipari Szövetkezet működött a falai között, míg 1994-ben a Pécsi Minőségi Ruházati Szövetkezet üzemének adott helyet. A 21. század elején a Krisna-Tudatú Hívők Közösségének birtokába került, akik közösségi házat kívántak itt létrehozni. 2009 körül pedig egy vegyes rendeltetésű épületegyüttes kialakítása szerepelt a tervezési programban. 

Az épület története részletesen olvasható ITT

Forrás: Tervlap