Címlap Szórakozás A gördeszkázá...

A gördeszkázás köré épülő kiállítás nyílik Pécsen

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Formatervezett, művészi gördeszkák, underground relikviák, magazinok és plakátok szerepelnek a pénteken nyíló Art of skate - a gördeszka Kaliforniától Pécsig című kiállításon a Pécsi Galériában - közölték a szervezők az MTI-vel.

A Zsolnay Örökségkezelő NKft. közleményében emlékeztettek arra, hogy a május 24. és szeptember 22. között tartanak Utcára fel! elnevezéssel street és urban art fesztivált Pécsen.

Ennek részeként nyílik meg pénteken a Széchenyi téri Pécsi Galériában a két esztendővel ezelőtt Párizsban bemutatkozó Art of skate – a gördeszka Kaliforniától Pécsig című kiállítás.

A tárlat a gördeszkázás történetét, kulturális beágyazottságát és a művészettel való kapcsolatát mutatja be dizájnolt deszkákok, underground relikviákon, magazinokon és plakátokon keresztül.

A kiállított deszkák között található AC/DC és Vasarely ihletésű is, valamint láthatók lesznek Keith Haring amerikai pop-art és graffiti művész tribut deszkái is. A híres New York-i graffitiművész, Lady Pink, Kenny Scharf, Andy Warhol és Cleon Peterson is játékos formában mutatkoznak be ezeken a felületeken, de a tárlaton szerepel az első gördeszka prototípusa, a tokiói olimpia amerikai gördeszkás versenymeze és az idei párizsi olimpia gördeszkafutamának érmei.

A fotók között az első amerikai street art fotós, Martha Cooper képei is szerepelnek – sorolták. A kiállítás – a teljesség igénye nélkül – a kortárs magyar gördeszkás kultúra és művészet néhány meghatározó alakját és társulását is bemutatja, kitekint a deszkázás magyarországi történetére is.

A szeptember 22-ig látogatható tárlatról, illetve az addig zajló pécsi street és urban art fesztiválról további részletek olvashatók a www.pecsigaleriak.hu címen.