Címlap Hírek Szijjártó: na...

Szijjártó: nagy mennyiségű orosz vakcinát vásárolt Magyarország

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nagy mennyiségű koronavírus elleni orosz vakcinát vásárolt Magyarország Oroszországtól, ami három ütemben érkezhet hazánkba - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszterrel közös moszkvai online sajtótájékoztatóján.

A magyar Nemzeti Gyógyszerészeti Hatóság szakemberei ezen a héten meglátogatták és megvizsgálták az orosz hatóanyagot előállító gyártási helyszínt – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Vészhelyzeti használati engedélyt adtak

Magyarországon több mint 100 ember hal meg a világjárvány következtében naponta. A magyar gazdaság emellett naponta több mint 10 milliárd veszteséget muszáj, hogy elkönyveljen a világjárvány miatt érvényben lévő korlátozások miatt – mondta Szijjártó Péter. Ezért Magyarország nemzeti érdeke az oltás felgyorsítása.

Az oltóanyag lassú érkezése miatt ez csak úgy lehetséges, ha egy újabb forrásból vásárolunk hatásos és biztonságos vakcinát – emelte ki Szijjártó Péter.

Három ütemben érkezik az oltóanyag

Oroszországból három ütemben tud Magyarország vakcinát vásárolni. Az erre vonatkozó szerződést megtárgyalták és alá is írták éjszaka.

Oltás felgyorsítása emberéleteket ment meg

és lehetőséget ad arra, hogy az élet hamarabb térjen vissza a „normalitás mezejére”.

A korlátozásokat hamarabb feloldhatják a vakcináció megkezdésével

– zárta szavait Szijjártó Péter, aki további sajtótájékoztatót is ígért még ennek kapcsán.

A teljes sajtótájékoztató itt tekinthető meg: