Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Aki szereti a gombát, és hajlandó is érte órákig kajtatni az erdőben, az nagyon jól járt az utóbbi időben: bőkezű volt a természet, sok volt a vargánya, a galambgomba, a rókagomba. Sajnos lassan lecseng a hullám.

Nagyon sokan posztolgattak képeket az utóbbi hetekben arról, hogy jelentős mennyiségű, ráadásul gyönyörű gombát szedtek az erdőben. A sztár a vargánya volt, de galamb- és rókagombából is akadt bőven – főttek a finom pörköltek, illetve készült az ízletes rántott gomba.

A lapunk által megkérdezett szakértők szerint jelentős volt a termés Bükkösd és Kán környékén, illetve a Mecseken, főleg Istvánaknánál. Az ízletes vargánya mellett Bükkösdnél halvány rókagombából volt sok, Árpádtetőn pedig kékhátú galambgombát lehetett szedni. A mostani hullám, ami természetesen a bőséges csapadéknak volt köszönhető, úgy tűnik, kezd lecsengeni – de nyilván jön majd a következő.

Természetesen a piaci kínálaton is meglátszott, hogy jócskán akad gomba az erdőben, volt választék. Ugyanakkor az árak nem voltak túl csábítóak: a galambgomba kilójáért 3-4, a piruló galócáért 4, a vargányáért 6-8, a róka- és a szegfűgombáért pedig 8-10 ezer forintot kellett fizetni! Borsos árak, persze mindenki tisztában van vele, hogy fáradtságos munka a gombagyűjtés, órákig kell keresgélni az erdőben. A helyi vásárlók, háziasszonyok pénztárcájának pedig nem kedvezett, hogy megjelentek a felvásárlók Szegedről és Siófokról, akik vitték az éttermekbe a gombát, és felverték az árakat.

Egy kis késavató