Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy lomtalanítás után került elő a 10. századi fegyver. A régészek alig hittek a szemüknek, hiszen a kétpengéjű kard szinte teljesen egyben volt. Ilyen formában, ebből a korszakból ez a régészeti lelet Baranyában egyedülálló, de Dunántúlon is ritka kincsnek számít.

A pécsi régészekhez napi szinten futnak be hívások, e-mailek arról, hogy ismeretlen tárgyra, objektumra bukkannak Baranya megyében. Ez nem véletlen.

– Elképesztően gazdag az ország lelőhelyekben, de Dunántúlon vagyunk, ez a terület az őskortól kezdve az újkorig minden egyes időszakban elég sűrűn lakott volt – mondta Győrffy-Villám Zsombor, a Janus Pannonius Múzeum régésze.

A 10. századi kardot egy ház padlásán találták

– E-mailen kaptuk a bejelentést a kardról. Eredete nem volt ismert. Így bonyolult vizsgálatoknak vetettük alá, hogy meggyőződjünk róla, hogy eredeti-e az anyaga. Bebizonyosodott róla, hogy a fegyvert a 10. század második felében, vagy a 11. század első felében készítették – mondta Haramza Márk, a Janus Pannonius Múzeum történésze.

Egy lomistól került Himesházára, majd ott fel a padlásra

A 10. századi kard, alatta pedig a Mohácsi-szigeten talált S keresztvasú fegyver a 15-16. századból

– A ház tulajdonosa elmesélte, hogy régebben még egy lomissal cserélte el ezt a kardot, ezután került fel a padlásra. Most évekkel később egy takarítás alkalmával bukkant rá, majd szólt is a múzeumnak. Így került a Janus Pannonius Múzeumhoz – tette hozzá Haramza Márk, aki hangsúlyozta: a kardon látszott, hogy korábban amatőr módon kezelték. Kályhaezüsttel volt lefújva, gittel volt lekenve a belseje. Ezeket mind el kellett távolítani róla.

Gazdag Baranya

A régészek egy, a mohácsi csatával összefüggésbe hozható, S keresztvasú fegyvert is mutattak a Pécs Aktuálnak. Ezt egy önkéntes fémkereső találta a földben. A kard azért görbe, mert egy ekére csavarodott fel.

– Az is külön érdekesség, hogy több ilyen is előkerült a környékről, hiszen ez a Mohácsi-szigetről származik, de mellette fémkeresős önkénteseink többször is találtak már fegyverleletet – tette hozzá Haramza Márk.

A régészeti munkákkal télen sem állnak le, itt épp egy baranyai ásatáson dolgoznak

1711 utáni tárgyaknak a múzeumokban a helye

– Minden olyan tárgyat, ami a Rákóczi szabadságharc vége előtti, tehát 1711 előtti, azt régészeti korú tárgynak tekintünk, ami az ezt követő időre keltezhető, az néprajzi korú tárgyak közé sorolhatjuk. Hogyha valaki nem tudja teljes biztonsággal, hogy mit talált, akkor ajánlott megkérdezni egy szakembert és ezeket a szakembereket elsősorban a múzeumokban találhatjuk – mondta Neményi Réka, a Janus Pannonius Múzeum régészeti osztályvezetője.

FONTOS TUDNI!

  • A fémkeresőket bárki megvásárolhatja, annak használata azonban már engedélyköteles.
  • Egy talált régészeti lelet hazavitele törvényellenes, hiszen minden, ami a földben van, az a magyar állam tulajdona.
  • A megtalálónak jutalom is járhat, ez a tárgy becsült értékének tíz százaléka, de legfeljebb kétmillió forint lehet.