Címlap Arc Több százezer...

Több százezer kilométer után még zenélni is van kedvük a pécsi buszsofőröknek

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kövesdi Sándor, a Pannon Volán sofőrje olyan garázsbandát alapított, amivel nemcsak céges rendezvényeken, hanem egy-egy falunapon is táncra perdíti a zenekedvelőket. A sofőrökből, bolti eladóból álló együttes Szentlőrincen, a panelek közti garázssoron próbál, szigorúan a műszak után. 


Az első zenekarunkat azért hívtuk Különjáratnak, mert a fellépésre különjáratos kocsit kellett rendelni. De ennek már sok éve – meséli a kezdeteket Kövesdi Sándor, a banda alapító- és örökös tagja.

Sándor egy csuklós buszt vezet Pécs és Siklós között.

A sofőr azért alapított zenekart, hogy a napi 180 kilométert után levezesse a gondolatait.

A szentlőrinci garázs és a Hell-o Party Band

– Sok a kezdő és rutintalan sofőr az utakon. Mi itt a vezetőfülkében több mint száz utasért is felelünk egyszerre. A műszak után ezeket mind átgondolhatom és legtöbbször elengedhetem a zenéléssel – mondja Sándor.

29 éve vagyok a Pannon Volánnál, ez idő alatt szerintem mentem 1 millió kilométert Baranya útjain

Figyelmes sofőr, jól vezet és zenél

Kövesdi Sándor

De nemcsak a megtett kilométer, hanem az utasokkal való bánásmód is figyelemreméltó. Ha nyílik az ajtó, Sanyit név szerint köszöntik az utasok..

– Hat éve vagyok itt a Volánnál. Sándorral két forduló között ismerkedtünk meg és került szóba a zenélés. Elmentem egy próbára, de most már én is a zenekar tagja vagyok – mondja Horváth-Szabó István, aki nagyobb távokat tesz meg a busztársaságnál.

Egy szentlőrinci garázsban gyakorolnak

A sofőrök hétvégente a panelek tövében, egy garázsban próbálnak Szentlőrincen.

– Ilyenkor az autómmal kiparkolok, majd jönnek a hangszerek. A dob, a gitár, a szintetizátor. Volt, hogy itt a soron 20-30 fő táncolt, miközben mi próbáltunk – meséli nevetve Sanyi.

Kortalan stílus mindenkinek

– Mi egy kortalan stílust képviselünk, amiben beletartozik a klasszikustól a popdalokig szinte minden – mondja Kuszik Melitta énekes.

Jól megfér a kettő

– Szerintem ez teljesen rendben van, hiszen az embernek van
egy munkája és egy magánélete, és van egy dolog, ami szenvedélye – teszi hozzá Melitta.

– A zene valahogy könnyebben felvidítja az embert, ha rossz a kedve. És ezzel mi is fel tudunk vidítani másokat. Ezért már megéri – zárja Kövesdi Sándor.

A sofőrökből álló zenekar jelenleg Hell-o Party Band néven fut. Hangot fel!