Címlap Hírek Tüskésréten é...

Tüskésréten épült valami, aminek a bringások örülhetnek igazán!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Két évig vártunk, de megjött a hír a városházáról: műszakilag elkészült a pumpapálya a Tüskésréten, fogadja a mozogni vágyókat.

Arról már írtunk, hogy május 25-én verték le a cölöpöt, majd június végére el is készült az a pálya, amin körbe-körbe tudnak tekerni a bringasport szerelmesei.

A komlói pályánál kétszer nagyobb, 60 millióba került

A pályára 60 millió forintot költöttek, ennek egyharmadát az állam, a maradékot a PSN Zrt. és pécsi cégek finanszírozták

Többször írtunk arról, hogy az elmúlt egy évben a közeli bányászvárosban, Komlón több bringapálya is elkészült már. Most nagyon úgy fest, hogy Pécsett egy D U P L A akkora pályával igyekeztek behozni a lemaradást.

A gyerekeknek is van itt pálya

Komoly célkitűzés volt, hogy a játéktér változatos legyen. Itt a gyerekek a futóbringájukkal is mehetnek egy nekik elkülönített szakaszon – mondta korábban a Pécs Aktuál kérdésére Tarr Tamás. A pálya kivitelezője hozzátette: ezen a szakaszon 5 éves korig ajánlják a sportolást.

Ez Magyarországon a legnagyobb pumpapálya

A pályát kivételező Tarr Tamás elmondta: az ország több pontján is telepítettek már ilyen ringet, de az egyik legizgalmasabbnak ígérkezik a pécsi, ahol mind a kezdők, mind a profi bringások megtalálják a számításaikat.

Több mint 10 dupla ugrató van benne

A kanyarokkal és ugratókkal tarkított pumpapálya lényege, hogy egyfajta pumpáló mozgással végig lehet rajta menni kerékpárral, rollerrel és gördeszkával is. Mindez segíti a gyerekek egyensúlyérzékének fejlődését, koncentrációját.

A pálya ugyan még nincs teljesen kész, hiszen néhány, a használatot kényelmesebbé tevő elem kihelyezése, valamint a zöld területek kialakítása még folyamatban van. Ugyanakkor a betoncsík már használható, ezért

a pályát szerdától próbaüzem jelleggel bárki kipróbálhatja a kifüggesztett házirend betartásával.

Nagy szükség volt erre, Tüskésréten sok család kapcsolódik ki

– Ez az első fejlesztésünk itt, amire szükség van, mert egyre többen használják Tüskésrétet – hangsúlyozta korábban Ruzsa Csaba.

Május 25-én jelentették be: június 30-ig itt pumpapályának kell lennie – és lett

Már el kellett volna készülnie, de a város halasztást kért

Elismerték, ennek a pályának már állnia kellene. Ugyanakkor a halasztást azzal indokolták, hogy nem voltak biztos a helyszínben. Ruzsa szerint vizsgálták a Béke parkot is, hiszen ott már volt egy gödör, végül azonban Tüskésrét mellett döntöttek.

A Pécsi Sport Nonprofit Zrt. (PSN) 2021-ben pályázott egy kerékpáros pumpapálya megépítésére a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) Országos Bringapark Programjának keretében. A cél egy olyan létesítmény kialakítása volt, amely a településen és vonzáskörzetében élő kerékpárosok számára (elsősorban downhill, cyclo-cross, és mountain bike szakágakban) kulturált és biztonságos edzés és versenylehetőségeket tud biztosítani.