Címlap Hírek Új kilátója l...

Új kilátója lesz Pécsnek! Ezt a „tervet” kaptuk róla!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Pár napja még csak találgattunk, most viszont már biztos: egy egyszerű kilátóterasz épül a Havihegyen, mert a kirándulók szétjárják a sziklákat - tudatta a Biokom a Pécs Aktuállal. A cég küldött is egy rajzot, hogy miként képzeljük el Pécs új kilátóját.

ÍGY:

Biztos romantikus lesz

Hetek óta folynak a havihegyi sétány egy részén a munkálatok, de csak most derült ki, hogy mi épül pontosan. Az egykor magántulajdonban lévő területnek csak egy kis része lesz látogatható.

A kilátóterasz valójában egy fakerítéssel elkerített rész, ahonnan jó belátható lesz a Tettye és a belváros is.

Legalábbis ez derül ki arról a ceruzával, hevenyészve felvázolt skiccből, amiből sejthető a terület átalakítása.

A szakvélemény szerint védeni kell a sziklákat a Havihegyen

A Biokom szerint már régóta problémát jelent, hogy az egyébként természetvédelmi területnek számító szikla a panoráma látványára vágyó kilátogatók miatt folyamatosan pusztul, erodálódik. A sziklát a Nemzeti Park munkatársainak szakvéleménye szerint védeni kell, ezért az arra való – egyébként veszélyes – felmászás helyett, nem messze attól egy új „panorámaterasz” létesül. A munkák során megújul a tettyei panorámasétány, felújítják a régi padokat és hulladékgyűjtő-edényeket.

Itt lesz a panorámaterasz

Eltávolítják a kilátást mára szinte teljesen korlátozó invazív jellegű bálványfa telepeket, gyomnövényeket, helyettük a parkosítási munkák keretében őshonos, tájba illő facsemetéket, cserjéket, palántákat ültetnek, valamint a sétány melletti gyepfelületeket is bemutatják – természetvédelmi szemlélettel.  

Itt egykor átjáró volt

Ki emlékszik még a régi átjáróra?

A rajzon az látszik, hogy egy fakerítés határolja majd a teraszt, ami elzárja a terület alsó részét, ahova nem lesz lejárás. A régi térképek és műholdképek tanúsága szerint itt létezett valaha egy átjáró, ami összekötötte a Havihegyi utcát a Hegyalja utcával. Ennek a gyalogos átjárónak az alsó fele ma is nyitva áll a Hegyalja utca felől a 90. és a 96. szám között, mert öt ingatlanba csak innen lehet feljutni.

Régi feljáró a Havi-hegyi utcára

– Elindítottuk a Pécs parkjai megújulnak elnevezésű programunkat, amelynek keretében célul tűztük ki, hogy évente 3-4 parkot, zöldterületet megszépítünk. Ezt az idei évben várhatóan túl is fogjuk teljesíteni, hiszen sok parkunkra ráfért már a megújulás. Munkatársaink dolgoznak már a Niké-szobor környezetében, a tettyei panorámasétányon, illetve a Malomvölgyi parkerdőben is, de még idén megújul a Czinderi park, a Puskin tér és a Mandulásban lévő tornapálya is. A munkákban részt vesz társaságunk karbantartó-, zöldterület-fenntartó- és erdőgazdálkodási részlege, asztalosüzeme és kertészeti csoportja. Az önkormányzati képviselők segítségével igazán szembetűnő változások fogják fogadni a parkokba kilátogató pécsieket – olvasható a Biokom Nkft. közleményében.