Címlap Hírek AZ ÖTÖDIK ARA...

AZ ÖTÖDIK ARANY: Tótka Sándor olimpiai bajnok, Csipes Tamara ezüstérmes

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

„Nem tudom felfogni, mi történt – mondta Tótka Sándor az M4 Sportnak. – Próbáltam a saját versenyemre fókuszálni. Keresem még a szavakat. Rióban nem jött össze az érem, de az élet az egyenlőre törekszik, így most sikerült. Rengeteg tudatos munka van az aranyérem mögött. A feleségemmel is sokat beszéltem arról, hogy mit lehet tenni, hogy jobb legyek.”

Tótka Sándor a férfi kajak egyesek 200 méteres versenyének döntõjében MTI/Kovács Tamás

Tótka Sándor szenzációs versenyzéssel aranyérmet szerzett a kajak egyesek 200 méteres versenyében a tokiói olimpián. A szám másik magyarja, Csizmadia Kolos negyedik lett a döntőben.

Az aranyérmes Tótka Sándor a férfi kajak egyesek 200 méteres versenyének eredményhirdetésén a Sea Forest Kajak-kenu Pályán MTI/Kovács Tamás

Az UTE 27 éves friss Európa-bajnoka, Tótka – az egyetlen, aki 2016-os diadala óta világverseny döntőjében le tudta győzni Heath-t – szinte kilőtt a rajtból, és az ott megszerzett előnyét végig tartva diadalmaskodott. Bírta a saját maga által diktált tempót, s miközben Hüttner Csaba szövetségi kapitány óriási csatakiáltást eresztett el a parton, elsőként haladt át a célvonalon. Az Angyalföldi VSE 25 éves kajakosa, Csizmadia is remekül teljesített, Tótka, az olasz Manfredi Rizza és Heath mögött alig szorult le a dobogóról.

Miután hosszú várakozás után kiírták végre az eredményt a kijelzőre, Tótka Sándor elsírta magát, majd a partra érve összeölelkezett a magyar csapat tagjaival. 

Ez a magyar kajak-kenu sport 84. ötkarikás érme, a 27. aranya – korábban ebben a számban még soha nem sikerült dobogóra sem állni -, a tokiói olimpiai csapat szempontjából pedig a 14. érem, az ötödik arany.

NŐI KAJAK EGYES 500 MÉTER

Az ezüstérmes Csipes Tamara és édesapja, Csipes Ferenc összeölelkezik a nõi kajak egyesek 500 méteres versenyének döntõje után MTI/Kovács Tamás

Második rajtra volt szükség. Megint Carrington rajtolt a legjobban, és a portugál Portela. Féltávnál Csipes Tamara már a másodikKozák Danuta ötödik. Ugyan a táv második felén Csipes zárkózott az új-zélandi éllovasra, de megelőzni már nem tudta. Kozák Danuta egy helyet javított és negyedik lett. Őt a dán Jörgensen előzte még meg.